ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατούλης: Καλύτερη η εικόνα χάρη στα εναέρια μέσα - Να συντομεύσουν τα αντιπλημμυρικά έργα

Πατούλης: Καλύτερη η εικόνα χάρη στα εναέρια μέσα - Να συντομεύσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή καλύτερη εικόνα που διαμορφώθηκε στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, μετά από τόσες εφιαλτικές ημέρες, εκφράζει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Υπενθυμίζει ωστόσο, την εφιαλτική αναζωπύρωση της Βαρυμπόμπης και την εγρήγορση που απαιτεί η καταστολή των μικροεστιών, οι οποίες εκδηλώνοντας συνεχώς λόγω της έντασης του ανέμου και των δασικών θυλάκων εντός των καμένων εκτάσεων και οικισμών.

Επισημαίνει την αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στο έργο κατάσβεσης, για την αύξηση των οποίων απεύθυνε συνεχώς έκκληση, όπως σημείωσε, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσων δράσεων για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση συνολικά των καταστροφών.

«Πρέπει να θωρακιστούν οι οικισμοί με αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις επερχόμενες πλημμύρες και κατολισθήσεις», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατούλης, τονίζοντας ότι «πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα οι σχετικές ρυθμίσεις για την αμεσότητα των απαιτούμενων διαδικασιών και διατυπώσεων που προϋποθέτει η υλοποίηση των αναγκαίων έργων».

Προς το παρόν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε από την Τρίτη την Αττική, εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, με το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης να επιτηρεί και να επεμβαίνει στις αναζωπυρώσεις, οι οποίες εκδηλώνονται συχνά πυκνά λόγω των ανέμων. Οι ενισχυμένοι άνεμοι, τελικά αποτέλεσαν τον κρίσιμο συντελεστή στο έργο της κατάσβεσης καθώς έστρεψαν την φορά της πυρκαγιάς προς τις καμένες περιοχές.

Οπωσδήποτε καταλυτική στην αντιστροφή της δραματικής κατάστασης που εξελισσόταν όλες αυτές τις ημέρες σε πευκοδάση, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και οικισμούς της Αττικής, στάθηκε και η συνδρομή των εναέριων μέσων, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Την καλύτερη εικόνα της κατάστασης μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Από την περιοχή των Αφιδνών ο ίδιος, ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μικροαζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή της Μαλακάσας επάνω από την Εθνική οδό, στον οικισμό των Αφιδνών προς την Δροσοπηγή, κοντά στον Άγιο Στέφανο και το Πευκόφυτο καθώς και στους Θρακομακεδόνες «χωρίς ωστόσο να εμπνέουν ανησυχία», όπως σημειώνει.

Ενημερώνει ότι ο οικισμός διασώθηκε με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής στις 3 τα ξημερώματα όταν σημειώθηκε αναζωπύρωση και ότι η κατεύθυνση του μετώπου προς το καζίνο της Πάρνηθας αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την συνδρομή των εναέριων μέσων.

Ωστόσο αναζωπυρώσεις εκδηλώνεται ανάλογα με την ενισχυμένες αέριες ριπές γεγονός το οποίο ανησυχεί το δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη για ενδεχόμενη μεταστροφή του ανέμου σε ό,τι αφορά το μικρό ενεργό μέτωπο στην πλαγιά επάνω από την Εθνική. «Ευτυχώς ελέγχεται η φωτιά στη χαράδρα, στο ύψος της εθνικής προς Μαλακάσα, όπου μεταπήδησε τα μεσάνυχτα με κίνδυνο να επεκταθεί προς τον Ωρωπό. Έφερε αποτέλεσμα η άμεση κινητοποίηση και επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ βοήθησε και η άπνοια που επικρατούσε εκείνη την ώρα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη της πυρκαγιάς στις εκτάσεις του Δήμου.

Από την περιοχή των Θρακομακεδόνων, όπου εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στις 3 τα ξημερώματα ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός μαζί με τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα «χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να αποστείλουν ενισχύσεις για την κατάσβεση και διαφύλαξη του οικισμού. Ζήσαμε με τον δήμαρχο μια πολύ δύσκολη νύχτα, αλλά οι φλόγες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά με την έλευση σκαπτικών και πυροσβεστικών οχημάτων μετά την έκκληση μας προς την Διοίκηση της ΠΥ».

«Κρατήσαμε στις παρυφές της πόλης το μέτωπο έως τις 6-7 το πρωί οπότε προσήλθαν και τα αεροσκάφη. Όλη μας η προσπάθεια αφορούσε στη διαφύλαξη του οικιστικού ιστού, ο οποίος εμπλέκεται σε πευκόφυτες περιοχές ιδιαίτερα επικίνδυνες για αναζωπυρώσεις», τονίζει ο δήμαρχος Σ. Βρεττός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ