ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 17.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Στις 17.00  οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
ΙΝΤΙΜΕ

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα γίνουν σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνολικά η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές θα περιλαμβάνει:

1.Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2.Αναστολή για έξι μήνες πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4.Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται : Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5.Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ ένα ποσό.

7.Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ποσά)

9.Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

10.Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ