ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη, η απόδοση ευθυνών και το πολιτικό κόστος

Φωτιές: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη, η απόδοση ευθυνών και το πολιτικό κόστος
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία εικοσιτετράωρα συμπληρώνει συνεχώς την εικόνα των χειρισμών που έγιναν κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών

Ο ίδιος βρέθηκε τουλάχιστον οκτώ φορές στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ ευάριθμες ήταν και οι επισκέψεις του στα κινητά συντονιστικά που είχαν στηθεί στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ακόμη και εν τη απουσία του λάμβανε εικόνα σε πραγματικό χρόνο τόσο δια μέσω της «κόκκινης γραμμής» με τον Νίκο Χαρδαλιά, όσο και από τους στενούς του συνεργάτες που είχαν στρατοπεδεύσει στο στρατηγείο της οδού Ριζάρη στο Χαλάνδρι.

Με την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, έδειξε για ακόμη μια φορά ότι ο φάκελος για την απόδοση των ευθυνών βρίσκεται πάνω στο γραφείο του και όχι στο συρτάρι. Ταυτόχρονα όμως και με ευκρινή τρόπο προσδιόρισε εκ νέου, πάνω στην πολιτική χρονοσειρά τα βήματα που θα γίνουν: «..ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται. Όμως το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις. Λύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες».

Με αυτήν την αποστροφή του, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η αξιολόγηση θα γίνει σε βάθος χρόνου. Ο πρωθυπουργός όπως μεταδίδουν συνεργάτες του δεν σκοπεύει να πάρει βιαστικές αποφάσεις, πολλού δε, υπό το καθεστώς επικοινωνιακής πίεσης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο CNN Greece, ότι δεν αναζητείται αποδιοπομπαίος τράγος. Άλλωστε στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι για τα βασικά επιχειρησιακά ζητήματα, δόθηκαν απαντήσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μάλιστα, φέρεται κατά πληροφορίες, ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου έδωσε στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές.

Εκπέμπεται μάλιστα, όπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, η ξεκάθαρη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη η συζήτηση για τις ευθύνες να μην επισκιάσει και το κυριότερο να μην απροσανατολίσει τους εμπλεκόμενους από την επίτευξη του στόχου που αφορά στην ταχεία αποκατάσταση των πολιτών και στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. «όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά. Όπως είπα, σε πρώτο χρόνο εργαζόμαστε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και την αντιπλημμυρική τους προστασία» τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζουν ότι οι πυρκαγιές παράγουν πολιτικό κόστος, όμως εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ