ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιές: Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Πέμπτης

Πυρκαγιές: Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Πέμπτης
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Για την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια, Ηλεία και Αττική αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 12:00 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτείται ειδική επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Μπένο.

Το κεφάλαιο «βόρεια Εύβοια» αποτελεί προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο δεδομένης της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, καθώς περισσότερα από 500.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτες και αποκαΐδια. Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, οι οποίες θα ανακηρυχθούν αναδασωτέες εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, με τις πρώτες καταβολές να πραγματοποιούνται εντός Αυγούστου.

Μετά τη συγγνώμη του πρωθυπουργού και τη δέσμευση ότι «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει και μια πρώτη απάντηση στη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί από πλευράς αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση βαρύτατες ευθύνες και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, ενώ παράλληλα επικρίνει τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της βόρειας Εύβοιας, για τη σύσταση της επιτροπής ανασυγκρότησης.

Σήμερα, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είναι «εξαφανισμένος», για να απαντήσει άμεσα ο ίδιος: «Και πυροσβέστης και επιτελικός, συνεχώς παρών».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την αποπομπή των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλια, με το ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για «τραγική αποτυχία» της κυβέρνησης σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, βάλλοντας κατά της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διατεθούν χρήματα για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν ψάχνει για αποδιοπομπαίο τράγο, εκτιμώντας ότι για τα βασικά επιχειρησιακά ζητήματα, δόθηκαν απαντήσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι όλες οι παραιτήσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών είναι πάντα στο συρτάρι του πρωθυπουργού, ενώ για τον κ. Χαρδαλιά επεσήμανε ότι «έχει υπερβάλει εαυτόν». Όπως είπε, είναι πολύ εύκολο να κρίνει κάποιος απ’ έξω.

Η ίδια επισήμανε πως τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα από αυτό που έγινε και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε τον πόνο των ανθρώπων». Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο» και κατέληξε ότι αύριο, ο πρωθυπουργός θα δώσει αναλυτική συνέντευξη τύπου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ