ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Τι θα πει ο πρωθυπουργός - Ο απολογισμός, ο απολογισμός και η επόμενη ημέρα

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Τι θα πει ο πρωθυπουργός - Ο απολογισμός, ο απολογισμός και η επόμενη ημέρα
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιείται στις 12.00 το μεσημέρι θα εμφανιστεί απόλυτα ακριβής για τα στοιχεία που αφορούν στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Είναι έτοιμος να αναφερθεί σε βάθος για τα ζητήματα που άπτονται της επιχειρησιακής δράσης και τον τρόπο ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, που έχουν εγείρει τις σοβαρές επικρίσεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός, όπως λένε πηγές προσκείμενες σε αυτόν, ότι δεν προτίθεται να τροφοδοτήσει την πτυχή της πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα των πυρκαγιών.Η «διάγνωση» θα διατρέξει μόνο ένα τμήμα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού για τα επιχειρησιακά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει με εκτενείς αναφορές να παρουσιάσει την αποτίμηση των πεπραγμένων της τελευταίας διετίας, στον νευραλγικό τομέα της πολιτικής προστασίας.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός σύμφωνα με συνομιλητές του, από αυτό το βήμα δεν προτίθεται στα αναμενόμενα ερωτήματα, να δώσει απαντήσεις που θα χρωματίσουν τον καμβά της απόδοσης ευθυνών για τους χειρισμούς που έγιναν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. «Πως θα αποδοθούν οι ευθύνες είναι το ένα σκέλος. Το πότε όμως δεν αφορά στην ώρα της αιχμής στο πεδίο», μετέδιδαν χαρακτηριστικά προς το CNN Greece, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης. Επιχειρώντας να προσδιορίσουν το χρόνο που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, έβλεπαν ως πιθανότερο το ορόσημο να βρίσκεται μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μεγάλη έμφαση στην περιγραφή της επόμενης ημέρας. Θα επαναλάβει όπως αναμένεται, τον μείζονα στόχο της κυβέρνησης να σαρωθεί η γραφειοκρατία προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης του σχεδίου ανασυγκρότησης. Σχέδιο που όπως έχει εξαγγείλει, η πορεία του θα παρακολουθείται από το γραφείο του και ο συντονισμός θα γίνεται από ειδικό επιτελείο, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά θα κάνει ξεχωριστή αναφορά στο όραμα του για την Εύβοια που η ειδική επιτροπή, τα ηνία της οποίας παίρνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και θεμελιωτής του θεσμού των ΚΕΠ, Σταύρος Μπένος. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί στο κομμάτι της αλλαγής του μίγματος της πολιτικής για το περιβάλλον αλλά και στην τυποποίηση της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση βλαβών από φυσικές καταστροφές.

Στα ζητούμενα που αφορούν στην επόμενη ημέρα, είναι και η αντιμετώπιση των αδυναμιών που υπάρχουν στο επιχειρησιακό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τις αλλαγές που επέρχονται με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας, άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το big project που περιλαμβάνει την προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, πλωτών μέσων διάσωσης, οχημάτων, ενίσχυση στην πρόληψη με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, καθώς επίσης οργανωτικές αλλαγές με την εκπαίδευση στελεχών και την ίδρυση 13 περιφερειακών κέντρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ