ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές

Γεωργιάδης: Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές, σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν έχω την επιχειρησιακή ευθύνη για να κάνω ανάλυση αλλά μπορώ να μιλήσω για την αντικειμενική ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση σε μια τέτοια συμφορά. Ο τόπος μας πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, μια μεγάλη συμφορά. Ακούω το επιχείρημα ότι καίγεται όλη η Μεσόγειος, όμως κάθε κυβέρνηση πρέπει να ασχολείται με αυτό που συμβαίνει στη χώρα της. Ο πρωθυπουργός θα καταλογίσει τις ευθύνες όταν έρθει η ώρα. Τώρα ακόμα έχουμε φωτιές» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά με το πώς θα γίνει η απόδοση ευθυνών και αν αναμένεται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όταν λήξει αυτή η ιστορία θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Εγώ έχω ασχοληθεί με το οικονομικό σκέλος».

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε : «Δεν μπορώ να κάνω κριτική, δεν ήμουν εκεί. Εκείνοι που έχουν τη συνολική ευθύνη, ήταν στα κέντρα επιχειρήσεων και γνώριζαν την κατάσταση, εκείνοι μπορούν να σας εξηγήσουν τι έγινε. Αυτό που έχει εξηγηθεί και από τον κ. Χαρδαλιά και άλλους, είναι ότι είναι άλλο πράγμα ο άνεμος που φυσάει σε μια περιοχή, και άλλος ο άνεμος που φυσάει μέσα στην πυρκαγιά. Το μείζον ήταν η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία που είχε προηγηθεί. Είχαμε δέκα ημέρες καύσωνα, τα πεύκα ήταν ξερά, ξεκίνησε η φωτιά και επεκτάθηκε».

Σχολιάζοντας τα όσα είπαν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ότι δεν είχαν υποστήριξη, δεν πετούσαν τα εναέρια μέσα και αφέθηκαν στο έλεός τους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ό,τι λένε οι κάτοικοι που καταστρέφονται, καλώς το λένε. Είναι λογικό ο καθένας όταν βλέπει ότι καταστρέφεται να κατηγορεί την κυβέρνηση ή όποιον βρίσκει μπροστά του. Έχουν χίλια δίκια. Το ότι το κράτος δεν επιχείρησε δεν είναι πραγματικό, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό. Υπήρχαν πολλές εστίες, το μέτωπο είχε εύρος πολλών χιλιομέτρων, ειδικά στην Εύβοια, και έκαιγε πευκοδάσος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ