ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις προαγωγές των Κολοκούρη και Τσουβάλα

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις προαγωγές των Κολοκούρη και Τσουβάλα
Το καμένο δάσος στην περιοχή της Αγίας Άννας στη βόρεια Εύβοια AP Photo/Michael Varaklas

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αναβαθμίσεις αξιωματούχων μετά την τραγωδία στο Μάτι, κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπου σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος κατά τη φονική φωτιά στο Μάτι ήταν αρχιπύραρχος και διοικητής των ΕΜΑΚ, αλλά και για τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο οποίος την 23η Ιουλίου 2018 ήταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και καρατομήθηκε στις 5 Αυγούστου 2018.

«Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, εξ όσων γνωρίζω, έχει γίνει Υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, ακολουθώντας την φυσική επετηρίδα, έγινε Αρχηγός. Φαντάζομαι ότι αν ήξερε κάτι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

«Γνωστοί άγνωστοι έγιναν για τον κ. Μητσοτάκη όσοι είχαν διαχειριστεί επιχειρησιακά την τραγωδία στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν επί ΝΔ» σχολίασε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Γνωστοί άγνωστοι έγιναν για τον κ. Μητσοτάκη όσοι είχαν διαχειριστεί επιχειρησιακά την τραγωδία στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν επί ΝΔ.

Ερωτηθείς γιατί η Νέα Δημοκρατία αναβάθμισε τον κ. Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, τον οποίο καρατόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι και νυν Γενικό Γραμματέα Δημόσια Τάξης αλλά και τον κ. Κολοκούρη, νυν Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

"Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της αστυνομίας είχε γίνει υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός."

Μόνο που τόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αποπέμφθηκαν μετά το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' την άλλη, η Νέα Δημοκρατία μόλις 12 μέρες μετά τις εκλογές του 2019 αναβάθμισε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, κ. Τσουβάλα, σε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον κο Κολοκούρη σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής...».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο στα fake news

Απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ προαγωγής του κ. Κολοκούρη επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

«Κατανοούμε πόσο θέλουν να ξεχάσουν τα πάντα γύρω από το Μάτι αλλά δεν μπορεί να ξεχνάνε ότι ο κ. Κολοκούρης προήχθη από Αρχιπύραρχος σε Υποστράτηγο στις 9/8/18 (δηλ. 2 εβδομάδες μετά το Μάτι) και 6 μήνες αργότερα, στις τακτικές κρίσεις πήρε νέα προαγωγή από Υποστράτηγος σε Αντιστράτηγος και μάλιστα ορίστηκε ως Υπαρχηγός Α'. Σε κάθε περίπτωση επισυνάπτουμε τα αντίστοιχα ΦΕΚ ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουμε τη μνήμη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«ΥΓ. Ελπίζουμε να ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την κα Γεροβασίλη η οποία ήταν τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεροβασίλη ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις 28 Αυγούστου 2018.

Ο Στέφανος Κολοκούρης προήχθη σε αρχηγός της Πυροσβεστικής τον Φεβρουάριο του 2020.

ΦΕΚ Προαγωγής Κολοκούρη ΦΕΚ Προαγωγής Κολοκούρη 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ