ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα του ανασχηματισμού: Το μοντέλο Μητσοτάκη μετά τις σημειακές αλλαγές στο επιτελικό κράτος

Η ώρα του ανασχηματισμού: Το μοντέλο Μητσοτάκη μετά τις σημειακές αλλαγές στο επιτελικό κράτος
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Με αλλαγές στο επιτελικό κράτος, την εμπροσθοφυλακή στο υπάρχον μοντέλο διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στις πρώτες παρεμβάσεις στη διάταξη μάχης για τα μεγάλα στοιχήματα στα μέτωπα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, της πανδημίας αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός, παρότι μακριά από το βουνό όπου συνήθως παίρνει τις αποφάσεις του, δρομολόγησε τις εξελίξεις για τον ανασχηματισμό που έρχεται πιο κοντά στον πολιτικό ορίζοντα.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κληθέντες από το CNN Greece να προσδιορίσουν το ορόσημο κατά το οποίο ο πρωθυπουργός θα δημοσιοποιήσει τα σχέδια του, ανέφεραν φειδωλά:

«Θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος». Ωστόσο για τις ίδιες πηγές ενημέρωσης η αξιολόγηση των μελών της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί: «Μετά από 25 μήνες γνωρίζει πολύ καλά όλους τους υπουργούς».

To λίφτινγκ στο επιτελικό κράτος

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είχε σχηματίσει στο μυαλό του εδώ και λίγες ημέρες αυτές τις αποφάσεις και ως καταλύτης για την ενεργοποίηση τους λειτούργησαν οι πυρκαγιές.

Αντανάκλαση της πρωθυπουργικής απόφασης ήταν οι στοχευμένες αναφορές στις δημόσιες παρεμβάσεις στις οποίες είχε προβεί ο πρωθυπουργός, τόσο την περασμένη Δευτέρα μέσω του τηλεοπτικού μηνύματος του, όσο και την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμτπη.

Το αποτύπωμα των πυρκαγιών φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον δυο πολύ σημαντικών προκλήσεων που συνιστούν ταυτοχρόνως και ισάριθμα προσωπικά στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, όπως επίσης και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών, μεταξύ των οποίων και του Τατοΐου. Δυο σχέδια για τα οποία περνάει από εξετάσεις η κυβερνητική αξιοπιστία και ταχύτητα.

Όμως στον πολιτικό ορίζοντα του φθινοπώρου ξεκινά ένα πακέτο στόχων που αφορούν στα πρώτα προγράμματα για:

  • την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών
  • του Ταμείου Ανάκαμψης

Γι’ αυτό και η πρώτη φάση των αλλαγών στην κυβέρνηση αρχίζει με την ενίσχυση του σχήματος στο Μέγαρο Μαξίμου με δυο υπουργούς και δυο υφυπουργούς επικρατείας.

Με αυτήν αποκαθίσταται η έκτακτη σύνθεση με την οποία λειτούργησε στο τελευταίο οκτάμηνο η κυβέρνηση έχοντας και την εμπειρία των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, όπως αναλύουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ήρθε ως επιβράβευση για την αποτελεσματική συμμετοχή του στην κατάρτιση και υλοποίηση των σχεδιασμών, για το πυρόπληκτο Μάτι, το Ταμείο Ανάκαμψης, την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

Ο νέος υπουργός χαρακτηρίζεται «doer» και συλλογικός παίκτης. Ενδιαφέρον για πολιτικές ερμηνείες που επιδέχεται παρουσιάζει η πρωθυπουργική απόφαση για τη μετατόπιση στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, του Γιάννη Οικονόμου που αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, γαλάζιο στέλεχος με μακρά πορεία στα κομματικά δρώμμενα.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που έτρεξε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ο νέος υφυπουργός αναλαμβάνει τη διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ