ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της ποντιακής oμοσπονδίας περιγράφει τις συνθήκες απέλασής του από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της ποντιακής oμοσπονδίας περιγράφει τις συνθήκες απέλασής του από την Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος για έξι ώρες παρέμεινε κρατούμενος των τουρκικών Αρχών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Όπως ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς, θεωρείται persona non grata στην Τουρκία και έτσι διατάχθηκε η απέλασή του, αφού του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

«Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετακίνησή μας, μας διαβεβαίωσαν και την Πέμπτη ότι θα πάνε όλα καλά. Ξέραμε ότι στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, κάτι δημιουργείται και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Περιγράφοντας τα όσα έζησε είπε ότι από τους έξι Έλληνες που ήταν μαζί (ανάμεσά τους και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου) μόνο εκείνον σταμάτησαν στον έλεγχο των διαβατηρίων. «Μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης», είπε.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους, αλλά ότι το πραγματικά ενοχλητικό είναι πως δεν εμφανίστηκε κάποιος από το ελληνικό προξενείο. «Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας. Χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες της. «Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη διεθνή αναγνώριση [σ.σ. της Γενοκτονίας των Ποντίων]. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και έμειναν άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους», σημείωσε.

Νωρίτερα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές» αναφέρει η Ομοσπονδία στο Facebook.

H απέλαση του Προέδρου της ΠΟΕ προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να καταδικάζουν το γεγονός σε ανακοινώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου, όταν Ελληνίδα ακαδημαϊκός του ΕΚΠΑ κρατήθηκε για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι τουρκικές αρχές της απαγόρεψαν την είσοδο.

Η Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μαζί με τον 15χρονο γιο της, αναγκάστηκε να περάσει 43 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου καθώς οι τουρκικές αρχές την έκριναν ανεπιθύμητη.

Στη μαρτυρία της στο OPEN περιέγραψε πολύωρες ανακρίσεις σε ένα κελί χωρίς φως, με τους άνδρες της τουρκικής ασφάλειας να προσπαθούν να τους εξαντλήσουν, ενώ λίγο πριν της κατασχέσουν το κινητό πρόλαβε να ενημερώσει τον σύζυγό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ