ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μια γραμμή η κυβέρνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους

Με μια γραμμή η κυβέρνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων ως προς την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους στο εσωτερικό της, επαναλαμβάνεται σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, παρουσία των υπουργών Τσακαλώτου και Σταθάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δηλαδή το χρέος δεν είναι βιώσιμο, επομένως χρειάζεται αναδιάρθρωσή του κάτι που όπως υπενθύμισε με νόημα προβλέπεται από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο Βερολίνο για την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Μαξίμου και υπουργός τονίζουν ότι εκ των πραγμάτων μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλίου η κυβέρνηση καταβάλλει ελάχιστα σε τόκους για την αποπληρωμή του χρέους. Επομένως, η όποια ελάφρυνσή του θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα και να φαίνεται μετά το 2022. Ο Γιώργος Σταθάκης εξηγεί δε ότι με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει μέρος του δανείου ύψους 60 δισ. ευρώ, που έπρεπε να αποπληρωθεί έως το 2020, σε τριακονταετές δάνειο. Επομένως «εμείς ως το 2020 δεν έχουμε να κάνουμε πληρωμές παρά μόνο τις οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ». Επομένως, από τώρα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ρυθμίσει το χρέος για τις χρονιές από το 2021 κι έπειτα, διότι τότε θα εκτιναχθεί και προτείνει τουλάχιστον επιμήκυνση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας μπροστά τους αυτά τα δεδομένα πιέζουν για μία αναδιάρθρωση του χρέους με το πού θα κλείσει η αξιολόγηση γνωρίζοντας ωστόσο ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως αξιώνει το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποτελεί αντάλλαγμα για να κερδίσουμε κάτι για το χρέος που ούτως ή άλλως υπάρχει συμφωνία να ρυθμιστεί και επιπλέον η απομείωσή του θα αποδώσει καρπούς από το 2021 κι έπειτα.

Με το σκεπτικό αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει κατηγορηματικά την λήψη μέτρων που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία και πιέζει τους ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου. Μιλώντας σε στενό κύκλο συνεργατών του χθες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του μήνα και πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ