ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Fast track οι αποζημιώσεις στους πυροποθείς – Στεγαστική συνδρομή έως 150 χιλιάδες ευρώ

Πέτσας: Fast track οι αποζημιώσεις στους πυροποθείς – Στεγαστική συνδρομή έως 150 χιλιάδες ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περισσότερες από 1.500 αυτοψίες στις καμένες περιουσίες έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ξεκινά αμέσως η καταβολή της προκαταβολής των αποζημιώσεων.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων:

«Οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες, με την προκαταβολή να κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια και μόλις προχωρήσει η καταγραφή, οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, θα μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή που φτάνει τις 150.000 ευρώ, με το 80% του ποσού να είναι η κρατική αρωγή -δηλαδή δωρεάν- και το 20% να είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν κάποια πρώτα έσοδα. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει από τις 18 Αυγούστου.

Οι ρητινοπαραγωγοί που έχουν πληγεί είναι περίπου 900, εκατό στα Γεράνεια Όρη και περίπου οκτακόσιοι στην Εύβοια.

Για αυτούς ο κ. Πέτσας είπε ότι: «Θα έχουν άμεση στήριξη στο εισόδημά τους με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεύτερον θα έχουν απασχόληση αύριο, καθώς το δάσος το οποίο κάηκε, προϋποθέτει πάρα πολλές εργασίες που θα γίνουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επομένως, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι συμπολίτες μας αυτοί να απασχοληθούν εκεί και επιφυλασσόμαστε για περισσότερες ανακοινώσεις. Πρόθεσή μας, πάντως, είναι όλοι να μείνουν στον τόπο τους, εφόσον το επιθυμούν. Πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε δουλειά στους ανθρώπους που έχουν πληγεί και το δάσος, το οποίο πρέπει αρχικά να καθαριστεί και να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και στη συνέχεια να φροντίσουμε για την αναδάσωση και τη σωστή ανάπτυξή του, προσφέρει τέτοιου είδους θέσεις εργασίας. Και θα φροντίσουμε οι συμπολίτες μας στην Εύβοια να μείνουν στον τόπο τους».

Αντιλημμυρικά έργα

Για τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, με άμεσες διαδικασίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει -όπου είναι εφικτό και όπου υπάρχουν έτοιμες μελέτες- σε γρήγορα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και όπου δεν υπάρχουν, το υπουργείο έχει προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής, καλώντας όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά από τον ιδιωτικό τομέα να το κάνουν, υποβάλλοντας μελέτες και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την διεκπεραίωση τέτοιου είδους έργων, πάντα με την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την ενίσχυση των δήμων για δράσεις πυροπροστασίας

Ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε ότι σε επίπεδο της πρόληψης υπάρχει το σχέδιο «Ιόλαος».

Όσον αφορά στους δήμους, δόθηκαν 16,9 εκατ. ευρώ, στις αρχές Μαΐου, για θέματα που έχουν να κάνουν με δράσεις πυροπροστασίας, δόθηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ στους επτά συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά δάση -όπως της Πάρνηθας και του Υμηττού- και, στη συνέχεια, λόγω της «Μήδειας», αλλά και με βάση την προσομοίωση έκτακτης ανάγκης που είχε κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δόθηκαν ακόμα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές στην Αττική που κρίθηκαν ότι ήταν επικίνδυνες, στις οποίες μάλιστα προστέθηκαν η περιοχή της Εύβοιας -και συγκεκριμένα o δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας- και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομακρύνσεις εύφλεκτης ύλης.

Όπως ανέφερε, «η προσέγγιση που γίνεται από την κυβέρνηση και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε χθες, αποτελεί μία αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των Δασαρχείων κάτω από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας του δάσους, απομάκρυνσης ξερών δένδρων και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης και αναδάσωσης με δένδρα τα οποία δεν είναι τόσο εύφλεκτα -όπως είναι τα πεύκα- προκειμένου να προστατευτούν οι οικισμοί, αλλά και να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες. Μιλάμε, δηλαδή, για μία αλλαγή φιλοσοφίας, σύμφωνα με την οποία το δάσος πλέον το βλέπουμε με ενιαίο τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ