ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο το Αφγανιστάν

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο το Αφγανιστάν
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, στις 11.00 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Χθες, ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιαςυπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ρλληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρετα επίσης:

«Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.

Για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ