ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Έβρο την Παρασκευή οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη

Στον Έβρο την Παρασκευή οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν και με ορατό ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών,  αύριο, Παρασκευή, οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθούν μονάδες και φυλάκια στη ζώνη ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού).

Θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

ΚΥΣΕΑ: Εγρήγορση στα σύνορα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν ετέθησαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες, Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο και το διαμορφούμενο νέο τοπίο στη διεθνή σκηνή.

Συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Μηταράκης: Πρέπει να αποφευχθεί μία «νέα μεταναστευτική κρίση»

Την ανάγκη «να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί», υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε την Τετάρτη, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συγκάλεσε η σλοβενική προεδρία με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας.

Ως προς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται ενιαία στάση της ΕΕ, λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί».

«Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ