ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τι συμφώνησαν για το Αφγανιστάν και τις προσφυγικές πιέσεις

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τι συμφώνησαν για το Αφγανιστάν και τις προσφυγικές πιέσεις

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ημίωρης συζήτησης που είχαν, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία), όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά –είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Άγκυρα: Να ενισχυθεί η συνεργασία στο προσφυγικό με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα

Σε ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο και τόνισε ότι επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα και πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να συσταθεί χωρίς αποκλεισμούς και να είναι αντιπροσωπευτική, εκφράζοντας την ποικιλομορφία του αφγανικού λαού.

Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με ορισμένα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος για τη μεταβατική περίοδο είναι κατά τον Τούρκο πρόεδρο ενθαρρυντικό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στο προσφυγικό, «το οποίο έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα», θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αφγανικό λαό τόσο εντός του Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν. Όπως είπε, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο προσφυγικό κύμα είναι αναπόφευκτο.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν για αυτό το ζήτημα και έχει λάβει πρόσθετα μέτρα φύλαξης στα σύνορα της με το Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για το προσφυγικό πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Τέλος, ανέφερε ότι η Άγκυρα «αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου» και υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ασφαλούς τρίτης χώρας (σ.σ. χαρακτηρισμός τον οποίο απέδωσε στην Τουρκία προ εβδομάδων η Ελλάδα) δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Κατά τη συνομιλία τους, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ευχήθηκαν αμοιβαία να επουλωθούν σύντομα οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία έχουν τεθεί υπό έλεγχο και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που προβλέπονται από το κοινό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να επαναληφθούν οι συναντήσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ