ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή πυροσβεστών από τη Ρουμανία

Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή πυροσβεστών από τη Ρουμανία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αποστολή 142 πυροσβεστών από τη Ρουμανία με 28 οχήματα, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους Έλληνες πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Μετά από αίτημά μας, η Ρουμανία στέλνει μια ομάδα πυρόσβεσης για να βοηθήσει τα πληρώματά μας στο έδαφος. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξή τους στον αγώνα κατά των πυρκαγιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Πολωνό ομόλογό του για τη στήριξη στην Ελλάδα, μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, στην ενίσχυση των ελληνικών πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής με δυνάμεις από άλλες χώρες προχωρά η κυβέρνηση. Έχει συμφωνηθεί ήδη η παραμονή στη χώρα των Πολωνών πυροσβεστών που βρίσκονται εδώ από τις 9 Αυγούστου, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλες χώρες για αποστολή πεζοπόρων ενισχύσεων.

Η ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης κρίθηκε επιτακτική, δεδομένου ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται στα όριά τους, έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες συνεχούς αγώνα με τα μεγάλα και δύσκολα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.

Πυροσβεστική: 41 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ η φωτιά στα Βίλια, είναι οριοθετημένη.

Αναλυτικά η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

Από Ω/19:00/19-08-2021 έως Ω/19:00/20-08-2021 καθώς και για την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 18 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού, 1 Ε/Π από τα Αραβικά Εμιράτα και 3 Ε/Π ως συντονιστικά, καθώς και 10 Α/Φ συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ