ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοϊδης: Ειδική εισαγγελέας στην έρευνα για την εκδήλωση πυρκαγιών

Χρυσοχοϊδης: Ειδική εισαγγελέας στην έρευνα για την εκδήλωση πυρκαγιών
ΙΝΤΙΜΕ

Ειδική εισαγγελέας κατά της δράσης οργανωμένου εγκλήματος, διερευνά τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης κατά την ενημέρωση για τη φωτιά που μαίνεται για πέμπτη ημέρα στα Βίλια.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζονται επί 24ωρου βάσης οι περιπολίες του Στρατού και της Αστυνομίας στις επίφοβες για εκδήλωση πυρκαγιάς περιοχές, ενώ συνεχίζεται και η επιτήρηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

«Ειδική εισαγγελέας συνεργάζεται με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ για τη διερεύνηση των αιτίων πυρκαγιάς. Είμαστε σίγουροι ότι θα διερευνήσει τι έχει συμβεί», ανέφερε χρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στο Δασκαλειό Κερατέας από μία φωτοβολίδα, για την οποία υπήρξε έγκαιρη επέμβαση των αρχών. Όπως είπε, και αυτό το περιστατικό, ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής και την Πυροσβεστική υπηρεσία.

«Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους. Κι όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας από κάποιον ή κάποιους συμπολίτες μας», ανέφερε για την φωτιά στη Κερατέα.

«Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού», πρόσθεσε.

Για τις 24ωρες περιπολίες, ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημείωσε ότι η αστυνομία διαθέτει πλήθος στελεχών για τη φύλαξη περιουσιών, όταν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις χωριών από τους κατοίκους, και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας.

Για την πυρκαγιά στα Βίλια είπε ότι έχει πλέον οριοθετηθεί, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές.

Ολες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς, είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου αναμένουμε σε πολλές περιοχές υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για τις επόμενες ημέρες και αύξηση των ανέμων.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών», σημείωσε.

Όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισήμανε:

«Αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων. Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη».

Πυροσβεστική: 41 νέες πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές του 24ωρου και τη φωτιά στα Βίλια:

Από Ω/19:00/19-08-2021 έως Ω/19:00/20-08-2021 εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 18 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού, 1 Ε/Π από τα Αραβικά Εμιράτα και 3 Ε/Π ως συντονιστικά, καθώς και 10 Α/Φ συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ