ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» της Βουλής Μητσοτάκης-Τσίπρας εν όψει «καυτού» φθινοπώρου

Στα «χαρακώματα» της Βουλής Μητσοτάκης-Τσίπρας εν όψει «καυτού» φθινοπώρου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

«Πρόβα τζενεράλε» για το πολιτικά «καυτό» φθινόπωρο που ακολουθεί θα είναι η αυριανή σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο τις πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν. Η συζήτηση προβλέπεται αναπόφευκτα να επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, με κυριότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα δώσει, μεταξύ άλλων, το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσις εν όψει του κρίσιμου «ραντεβού» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία ακολουθεί σε λιγότερες από 20 ημέρες και πολιτικά σηματοδοτεί τη λήξη της θερινής περιόδου, με τα κόμματα να παρατάσσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιούν για τη μάχη των εντυπώσεων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε χτες στον ιστότοπο της Βουλής, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ. και θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί σε γενικές γραμμές στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και στην γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, με αρκετά πιο αναλυτικό τρόπο από ό,τι έκανε στη συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, όταν ακόμη πυρκαγιές έκαιγαν τη χώρα.

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είναι το μήνυμα που στείλει ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε και ο ίδιος προ ημερών, η καταστροφή ξεπερνά την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο με: α) βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων και β) άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Στο ίδιο κλίμα με τη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα υπερθεματίσει για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλεις ανθρώπινων ζώων, παρά τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών, την τεράστια έκτασή τους και και το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους.

Ισχυρό χαρτί στη φαρέτρα του πρωθυπουργού θα είναι η λειτουργία της γραμμής εκτάκτων αναγκών 112 που συνέβαλε στην εκκένωση περιοχών και την προστασία της ζωής των κατοίκων. Ο πρωθυπυργός, όπως είπε και στη συνέντευξή του, θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερα σκληρός αναμένται να είναι ο κ. Μητσοτάκης στην επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και ιδιαίτερα τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στο Μάτι.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα παρέχει πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον χειρισμό του θέματος των πυρκαγιών.

Τσίπρας: Προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντίπερα όχθη, προετοιμάζουν τα επόμενα αντιπολιτευτικά τους βήματα, με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, θα αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για τα λάθη και τις ελλείψεις που οδήγησαν στα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας τις πολιτικές και επιχειρησιακές αδυναμίες της κυβέρνησης, όπως έπραξε και το προηγούμενο διάστημα, όταν η χώρα βρέθηκε στο έλεος της φωτιάς και τα πύρινα μέτωπα κατέκαιγαν Αττική, Εύβοια, Ηλεία, τη Φωκίδα Αχαΐα και Λακωνία.

Η κριτική του αναμένεται να επικεντρωθεί στους χειρισμούς του «επιτελικού κράτους», αποφεύγοντας όμως την πολιτική εκμετάλλευση της καταστροφής, καθώς οι πληγές των θυμάτων είναι νωπές. Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας και το περασμένο δεκαπενθήμερο και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και αύριο στη Βουλή.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για «ψεύτικα λόγια του πρωθυπουργού», τα οποία «κάηκαν» στις φωτιές, σχετικά με την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παραθέτοντας δηλώσεις (και διαψέυσεις) του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση κρύβει τα λάθη της και πως έχει «πλήρη σχέδια εκκένωσης», αλλά όχι πυροπροστασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιστροφή του από ολιγοήμερες διακοπές στη Κεφαλονιά, έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης της Τετάρτης, μαζί με λίγους στενούς συνεργάτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ