ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι θεσμοί αποδέχονται να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις

Οι θεσμοί αποδέχονται να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/Ευρωπαϊκή Ένωση

Χέρι στις συντάξεις χηρείας, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μία τελευταία απαίτηση του ΔΝΤ που ζητάει να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, ώστε αυτές να χορηγούνται κανονικά μόνο για εκείνους και εκείνες που έχουν υπερβεί το 57ο όριο ηλικίας. Για όσους έχουν χηρέψει νωρίς και είναι μικρότεροι των 57 χρόνων το Ταμείο ζητεί η σύνταξη να χορηγείται μόνο για μία τριετία. Εκτός εάν αυτή η κατηγορία έχει ανήλικα παιδιά επομένως θα δικαιούται την σύνταξη του αποβιώσαντος συζύγου για όσο διάστημα τα τέκνα θα παραμένουν ανήλικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση -που θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό- εξετάζει τη νέα αξίωση του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι γι’ αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να τινάξει την συμφωνία στον αέρα.

Άλλωστε, σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχτεί την ελληνική πρόταση, επομένως δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι δανειστές δέχονται την καθιέρωση εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια. Επίσης, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί την ελληνική πρόταση για ποσοστό αναπλήρωσης μεταξύ του 0,77% και 2%, ωστόσο διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις για τα ενδιάμεσα ποσοστά . Άλλο ένα αγκάθι στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό εντοπίζεται στην συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις, όπου οι μεν ευρωπαΪκοί θεσμοί αποδέχονται την ρήτρα βιωσιμότητας, την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Όμως, η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς η ρήτρα βιωσιμότητας που αποδέχεται η Ευρώπη επιτρέπει στην κυβέρνηση να αξιοποιεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέσα στον Απρίλιο και διευκρινίζει ότι δεν συνδυάζει την ολοκλήρωσή της με μία λύση-πακέτο για το χρέος .Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα με αντάλλαγμα τώρα την ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη επέκρινε την Νέα Δημοκρατία για την επιμονή της σε εκλογές, ενώ η χώρα βρίσκεται στην κρίσιμη φάση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ