ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ

Γεννηματά: Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά και σχολιάζοντας τη δημόσια συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε με νόημα πως «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για τη μεγάλη φυσική καταστροφή και υποστήριξε ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος.

«Έχετε απόλυτη ευθύνη για την χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που κυριάρχησε. Δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες στους εμβολιασμούς. Και είναι ευθύνη σας ο διχασμός που υπάρχει τώρα», είπε και πρόσθεσε πως μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία.

«Οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια, για περισσότερα εναέρια μέσα. Καταγγέλλουν ότι δεν εισακούστηκαν οι ντόπιοι, που ήξεραν τα σημεία των περιοχών καλύτερα. Με αποτέλεσμα πολλές φωτιές να σβήσουν στη θάλασσα», ανέφερε η κ. Γεννηματά και έκανε λόγο για ανικανότητα του δήθεν επιτελικού σας κράτους.

«Όχι μόνο αναβαθμίσατε τους επιχειρησιακά υπεύθυνους και υπόλογους, αλλά διατηρήσατε και ακριβώς το ίδιο σύστημα διαχείρισης της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό και αποτυχημένο», ανέφερε και θύμισε tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες», είπε και διερωτήθηκε ποιος φταίει κι αν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη. «Δεν υπήρξε κανένα εξειδικευμένο σχέδιο τη στιγμή της κρίσης. Οι αρμόδιοι ακολουθούσαν ένα σχέδιο - γιουρούσι, κουραστικό και για τους πυροσβέστες. Στην ουσία, σήμερα εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε ότι η Εύβοια μπήκε σε δεύτερη μοίρα με την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η κλιματική κρίση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλοθι. «Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, αλλά δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Χρειάζονται αλλαγές», είπε

Κι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε τη θεσμοθέτηση εισοδήματος για τους πληγέντες, για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ