ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα ενώ στο Μάτι φέρετρα

Μητσοτάκης: Στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα ενώ στο Μάτι φέρετρα
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζοντας τους τόνους αναφέρθηκε στο Μάτι, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους.

«Στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», είπε με αφορμή την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες του και ότι η δημόσια συγνώμη που ζήτησε ήταν υποκριτική.

«Η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και υποχρέωση. Δηλώνει και την θλίψη μου αλλά και την ευθύνη και βούληση να τα κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας εκφώνησε την ομιλία του χωρίς να προσέχει τη δική του.

«Δεν ακούσατε τις αναφορές μου για τα λάθη και το τι θα κάνουμε για να τα διορθώσουμε. Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα η συζήτηση που κάνουμε όταν έρχεστε αποφασισμένος να πείτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορούμε α κάνουμε συζήτηση με αυτούς τους όρους. Επί 45 λεπτά πυροβολείτε αμφισβητώντας τον χαρακτήρα μου και την ικανότητά μου , έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε αλλά μην περιμένετε μετά να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης. Αναφέρθηκα για ένα συγκεκριμένο περιστατικό στα Βίλια και σας ρώτησα τι κάναμε λάθος και πιάνεστε από αυτό για να πείτε ότι δεν αναγνωρίζω την συγγνώμη που είπα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά στις αναδασώσεις επικαλέστηκε τις εισηγήσεις των δασολόγων που συστήνουν ότι όπου έχουν καεί πεύκα να προτιμηθεί η φυσική αναγέννηση και αυτό θα γίνει.

«Πρέπει να δρομολογήσουμε και το έχουμε κάνει τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα. Να βάλουμε τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος , να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα και να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της. Η φυσική αναγέννηση λοιπόν θα ακολουθηθεί», είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που θα ακολουθηθεί τεχνητή αναδάσωση, όπως στη Βόρεια Εύβοια όπου θα γίνει τεχνητή αναδάσωση σε οικισμούς πέριξ δασών αλλά επίσης, και πέριξ των λεγόμενων βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.

«Ανεμογεννήτριες, ας συμφωνήσουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε στόχους οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρωκα χωρίς σημαντική συμμετοχή του αέρα και ήλιου, πρέπει να πετύχουμε 7.000 MW από ανεμογεννήτριες και το ερώτημα είναι που θα μπουν. Δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ή που θα διαταράξουν το κλίμα της περιοχής. Υπάρχουν όμως περιοχές που δέχονται ανεμογεννήτριες. Όμως είναι αδύνατο να μιλάμε ότι θα πετύχουμε στόχους με ανεμογεννήτριες μόνο στην θάλασσα. Φυσικά θα τοποθετηθούν και εκεί γι αυτό και αναζητούμε τα σημεία για πλωτές ανεμογεννήτριες μιας και έχουμε μεγάλα βάθη», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τις δηλώσεις του Φάνη Σπανού, λέγοντας πως ο ίδιος δήλωσε πως ουδέποτε μίλησε για εντολή μη επέμβασης κατάσβεσης. «Πιστεύετε ότι υπάρχει αξιωματικός που έδωσε εντολή μη κατάσβεσης. Το μήνυμα που δίνετε αναπαράγοντας αυτές τις απόψεις είναι ότι κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια. Βεβαίως και έγιναν λάθη και στην Εύβοια με σημαντικότερο ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω εναέρια μεσα για την φωτιά της Αττικής. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια, για ποιο λόγο; Για να βάλουμε ανεμογεννήτριες», είπε.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός σχολίασε τις αναφορές Τσίπρα στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, λέγοντας: «Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία ιδιαίτερη πρεμούρα για να ζητήσετε εκλογές, τους λόγους νομίζω τους γνωρίζετε καλά, όσο καλά τους γνωρίζω κι εγώ. Ερχομαι τώρα πολύ σύντομα να απαντήσω σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας».

Απάντησε και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα, αλλά και τις αναφορές σε παραιτήσεις και "καρατομήσεις" στο Μάτι. «Το 2019 σε σχέση με το 2021 προσθέσαμε τέσσερα ελικόπτερα βαρέος τύπου, το Beriev και έξι τράκτορες. Φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Θυμάμαι που ο κ. Σπίρτζης μας ρωτούσε γιατί δεν πατάει το Beriev. Μήπως γιατί συμπλήρωσε τις 100 ώρες και μήπως πριν από τρεις ημέρες ένα Beriev έπεσε στην Τουρκία και η εταιρεία έκρινε ότι ήθελε αυξημένη συντήρηση; Θέλατε να πετάξει ενώ η εταιρεία μάς είχε ενημερώσει ότι χρειάζεται αυξημένη συντήρηση; Ξέρετε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο στάδιο της προανάκρισης ως μη έχων καμία ευθύνη. Το γνωρίζετε αυτό, δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Οπως γνωρίζετε ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο κ. Κολοκούρης, προήχθη δύο φορές (επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Το 2019 τον κάνατε αντιστράτηγο».

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Κλείνω με μία συνολική παρατήρηση για το πολιτικό κλίμα, που επικράτησε τις προηγούμενες ώρες για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν προσπαθούμε να διχάσουμε κανέναν. Παρά τις προσπάθειες μας είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό, τι αφορά στον εμβολιασμό. Σήμερα δυστυχώς πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους».


«Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία... Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ