ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για mansplaining κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά

Για mansplaining κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά
INTIME

Για "mansplaining" κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τον να της ζητήσει συγγνώμη, καθώς προσπάθησε να υποτιμήσει όσα έλεγε.

«Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω. και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει», είπε και πρόσθεσε πως κάθε φορά που ο πρωθυπουργός έρχεται σε δύσκολη θέση χάνει την αστική του ευγένεια.

«Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω προσωπική εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων στην Αττική», ανέφερε η κ. Γεννηματά στη δευτερολογία της.

Διευκρίνισε, δε, πως αυτό που εκείνη ρώτησε ήταν πόσα αεροπλάνα επιχειρούσαν και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν. «Είναι προφανές ότι είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. Γιατί δεν ήθελε να δώσει την απάντηση. Που δείχνει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πρέπει να την αναλάβει», σημείωσε.

*O όρος "mansplaining" έχει υποτιμητική σημασία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των λέξεων man (άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως «η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον άλλο, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικό (πατροναριστικό). Tο να «εξηγεί» κάποιος κάτι, χωρίς επίγνωση του γεγονότος ότι ο δέκτης της εξήγησης γνωρίζει περισσότερα από εκείνον που «εξηγεί», το οποίο συχνά συμβαίνει να είναι άνδρας απευθυνόμενος σε γυναίκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ