ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός - Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός - Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις αποφάσεις του σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πλέον είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα ότι ήδη έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς, κάτι που σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός είναι πολύ κοντά. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονταν από επίσημα κυβερνητικά χείλη.

Δεν αποκλείεται το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί αύριο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και στη συνέχεια να γίνει η ορκωμοσία και το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει με νέα σύνθεση. Νωρίτερα, πάντως, πληροφορίες τοποθετούσαν χρονικά τον ανασχηματισμό για μετά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Αναφορικά με το ποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου και ποιοι θα παραμείνουν, οι πληροφορίες είναι πολλές. Αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιθανότατα θα αποχωρήσει. Για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του μετριοπαθούς υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και το όνομα του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Επίσης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει νέο χαρτοφυλάκιο. Ερωτηματικό αποτελεί και το αν υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Αναβαθμίζονται Γενικοί Γραμματείς

Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νυν γενικοί γραμματείς να αναβαθμιστούν διά της υφυπουργο-ποίησης, είτε προς επιβράβευση είτε προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καράγιαννης, ο γραμματέας στο Άμυνας Αντώνης Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Ισχυρό το αποτύπωμα του ανασχηματισμού

Σε κάθε περίπτωση, πηγές με γνώση των εξελίξεων προεξοφλούσαν προς το CNN Greece, ότι στην τρέχουσα συγκυρία που αναγνωρίζεται ως μια ευκαιρία, το αποτύπωμα των αποφάσεων του πρωθυπουργού στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι ισχυρό. Αυτό θα απηχούν τόσο το εύρος στα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια, αλλά και η φιλοσοφία με την οποία θα γίνει ανακατανομή των ρόλων εντός του υπουργικού συμβουλίου. Πρόπλασμα αυτών των αποφάσεων αποτελούν οι τελευταίες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, και είναι επίσης ξεκάθαρο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ότι ένα από τα στοιχεία που θα διακρίνουν τον ανασχηματισμό είναι η επιβράβευση, δια της αναβάθμισης, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων.

Στις ράγες των αλλαγών που θα επιφέρουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, θεωρούνται δεδομένες οι μετακινήσεις σε άλλα πόστα για ορισμένους, νυν υπουργούς, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν περισσότερη ώθηση ή θα διορθώσουν αρρυθμίες στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Παρά τα διαρκώς ανατροφοδοτούμενα σενάρια, πηγές που επικαλούνταν γνώση συζητήσεων του προηγούμενου διαστήματος, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η εκδοχή ενός ανασχηματισμού που θα έχει δομικά χαρακτηριστικά, με τον σχηματισμό ενός ή περισσότερων υπερ-υπουργείων. Όμως οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ενίσχυση του στοιχείου της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στη νέα κυβέρνηση αλλά και κάποιες μεγάλες εκπλήξεις σε ότι αφορά στα πρόσωπα που πιθανώς τοποθετηθούν ακόμη και στην εμπροσθοφυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ