ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: «Ρουλέτα» για τις ανακοινώσεις - Στην «πρίζα» υπουργοί και βουλευτές

Ανασχηματισμός: «Ρουλέτα» για τις ανακοινώσεις - Στην «πρίζα» υπουργοί και βουλευτές
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο ακουστικό τους αναμένουν νυν υπουργοί αλλά και στελέχη που προαλείφονται για να αναλάβουν έναν από τους κυβερνητικούς θώκους για το σήμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό.

Δισεπίλυτο γρίφο αποτελεί η ημέρα την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μαρκάρει στο γεμάτο καλεντάρι του, για να επισημοποιήσει τις οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, συνεδριάζει στις 11 το πρωί.

Στο φόντο της σιγής ασυρμάτου που τηρείται από τους συνεργάτες και τα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για άνοιγμα του κύκλου των τηλεφωνημάτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσέκρουαν στις φειδωλές απαντήσεις των ίδιων παραγόντων, που δεν επιβεβαίωναν ότι η διαδικασία του ανασχηματισμού έχει περάσει σε αυτήν την φάση.

Αντίθετα, οι ίδιες πηγές έδειχναν ως πιθανότερη την εκδοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τη διαδικασία με έναν διαφορετικό τρόπο από τα παραδοσιακά τηλεφωνήματα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στον χρόνο εκδήλωσης της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμη και τις αμέσως προσεχείς ώρες. Άλλες πηγές πάντως επέμεναν ότι στην αντίστροφη μέτρηση που έχει ξεκινήσει για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού απομένουν ακόμη μερικά εικοσιτετράωρα. Διέβλεπαν ως πιθανά ορόσημα στον πολιτικό ορίζοντα το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση δηλαδή των επαφών του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ, είτε μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μασσαλία, εντός δηλαδή του τριημέρου από το Σάββατο 4 έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Τα σενάρια

Έως ότου ο πρωθυπουργός ανοίξει τα χαρτιά του τα σενάρια είναι αρκετά αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο επικείμενος ανασχηματισμός. Όπως έγραφε το CNN Greece, ορισμένα στελέχη προεξοφλούν ότι η δράση που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, θα αντανακλάται στο εύρος των προσώπων αλλά και της ανακατανομής των ρόλων που θα αποτελέσουν την διάταξη δυνάμεων με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να πορευτεί, εκτός απροόπτου, έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Στον ίδιο καμβά ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έτοιμος να επιβραβεύσει, διά της αναβάθμισης υφυπουργούς αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Κάποιοι εξ αυτών πάντως που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, θα αντικατασταθούν είτε με εσωτερικές μετακινήσεις, είτε δια της εισόδου νέων στελεχών. Επιπλέον να ενισχύσει την εκπροσώπηση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο σχήμα.

Στο πεδίο αυτό δεν αποκλείονται επιλογές με «γεωγραφικό συμβολισμό», όπως περιγράφεται, από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης. Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται και τουλάχιστον ένα όνομα έκπληξη που θα πάρει θέση στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Στη βαθμίδα των υπουργών, φαίνεται ότι πέντε πρόσωπα αποτελούν, τα «κλειδιά» αυτών των αλλαγών, με κάποια εξ’αυτών σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, να μην βλέπουν την έξοδο από την κυβέρνηση αλλά να αναλαμβάνουν άλλα χαρτοφυλάκια. Τα ηνία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας και Άμυνας, για διαφορετικούς λόγους, μπορεί να αλλάξουν χέρια ενώ από τις δυσκολίες στη συμπλήρωση των κενών κομματιών στο πάζλ του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί η αλλαγή ηγεσίας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτός του κάδρου των αλλαγών, όπως εκτιμούσαν αξιωματούχοι, θα βρεθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τους αμετακίνητους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Ενέργειας.

Ακόμη μένει να επιβεβαιωθεί εάν ο ανασχηματισμός δεν θα έχει τελικώς δομικά χαρακτηριστικά, όπως μεταδιδόταν σταθερά προς το CNN Greece από αρμόδιες πηγές. Πληροφορίες που τροφοδότησαν τη συζήτηση των τελευταίων εικοσιτετραώρων, θέλουν ως πιθανό το σπάσιμο δυο υπουργείων.

Η τριανδρία του επιτελικού κράτους

«Σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Παππάς, ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Βερναρδάκης. Κι εδώ κλείνει αυτή η συζήτηση», σε αυτήν την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την τελευταία συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ερμηνευόταν από κάποια στελέχη ως δείγμα της πρωθυπουργικής βούλησης, οι επικείμενες αλλαγές να αφήσουν ανεπηρέαστη την τριανδρία του επιτελικού κράτους η οποία ενδυναμώθηκε μετά την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου που αποφασίστηκε στις 13 Αυγούστου. Αυτή λογίζεται ως απάντηση στα σενάρια που διακινήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για σπάσιμο της τριάδας, με την μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη εκτός του Μεγάρου Μαξίμου και την ανάληψη χαρτοφυλακίου με κρίσιμο χαρακτήρα για την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Ατζέντα που βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ