ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Αντεπίθεση με αλλαγή ατζέντας – «Κλειδώνει» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Κυβέρνηση: Αντεπίθεση με αλλαγή ατζέντας – «Κλειδώνει» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε διαδοχικές κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, με έμφαση στην οικονομία και στις μεταρρυθμίσεις που μαρτυρούν τη στρατηγική για φυγή προς τα εμπρός προβαίνει η κυβέρνηση, ενώ όπως έγραφε από την Τετάρτη το CNN Greece, εντείνεται η επεξεργασία των λύσεων που θα ολοκληρώσουν ετεροχρονισμένα το πάζλ των αλλαγών με την ανάδειξη του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν ευδιάκριτα τα σαλπίσματα για χορήγηση θετικών αντιδότων από την ατζέντα της οικονομίας αλλά και των μεταρρυθμίσεων, στο πολιτικό «μικρόβιο» που «κόλλησε» ο ανασχηματισμός από την υπαναχώρηση Αποστολάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα γυρίσει γρήγορα τη σελίδα, επιτρέποντας να περάσει στο απυρόβλητο είτε η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τορπιλίσει μια συναινετική διαδικασία, είτε η στάση του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που κατά την κυβέρνηση αθέτησε μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ωστόσο ομόκεντρα με την οικονομία, στον κύκλο των επαφών που φιλοξενήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αναπτύσσονταν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού με έμφαση στην προστασία της δυναμικής της ανάπτυξης και των ευοίωνων προοπτικών που διανοίγονται στον ορίζοντα. «Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια», είπε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο πρωθυπουργός.

Οι μεταρρυθμίσεις

Γι΄αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στην έκφραση της αισιοδοξίας για τη δυνατότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς. Διαμήνυσε για ακόμη μια φορά την κυβερνητική αποφασιστικότητα να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Επανέλαβε μάλιστα προς τους φορείς τη σημασία της συνεισφοράς τους στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τον ορίζοντα που δημιουργεί η μεταρρύθμιση στην παιδεία, σε μια εμφανή προσπάθεια να αναδείξει την προγραμματική υπεροχή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ίδιο καμβά ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, η θεσμοθέτηση της οποίας ανέβασε την αντιπολιτευτική πολεμική, για την οποία όμως, σύμφωνα με το Μαξίμου, η πλειονότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι θετικά διακειμένη.

Σήμα αντεπίθεσης στο υπουργικό

Σάλπισμα για επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο της ατζέντας για την υλοποίηση της οποίας η κυβέρνηση θέλει να κριθεί στο τέλος της θητείας της, αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκλίνουσες πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει τους στόχους για την επίτευξη των οποίων δόθηκε το χρίσμα στα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει στους νέους υπουργούς τους στόχους που καλούνται να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα αλλά και συνολικά τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού έργου, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου είναι:

α θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ