ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της ΕΕ

Δένδιας:  Η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της ΕΕ
Intime

«Η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο συνέδριο «2021 Bled Strategic Forum», στο πάνελ με θέμα: «Η Μεσόγειος: μια γεωστρατηγική σκακιέρα».

«Θα αποδείξει αν η ΕΕ έχει αποφασίσει ή θα αποφασίσει να γίνει παγκόσμιος παίκτης ή αν θα μείνει παρατηρητής», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το 2015 ήταν η πρώτη φορά που είδαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. «Όπως ανέφερε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό είναι κάτι που δε θα δεχθούμε».

«Υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική αρχιτεκτονική της περιοχής της Μεσογείου. Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε την ανάγκη μα μπουν και άλλοι παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα η Ινδία, χώρες που αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο, όπως το αντιλαμβανόμαστε και εμείς». Άλλωστε, όπως επεσήμανε, αναφερόμενος στην πανδημία αυτό που έγινε εμφανές είναι πως κανείς δεν μπορεί να τη νικήσει, χωρίς τη συνεργασία.

«Είμαστε μια μάλλον μικρή σε μέγεθος χώρα, όμως παρόλα αυτά βοηθήσαμε τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, ενώ τη στιγμή που μιλάμε ένα ελληνικό αεροσκάφος κατευθύνεται στη Ρουάντα με εμβόλια, θα στείλουμε ακόμη εμβόλια στην Τυνησία και την Κένυα. Γιατί; Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι αν δε βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, η πανδημία θα επιστρέψει», ανέφερε.

«Το ένα πράγμα που κέρδισε η ανθρωπότητα είναι ότι είμαστε πολύ μικροί για να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε τείχη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σαν ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, χαρακτήρισε την τελευταία άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη «διάλογο μεταξύ κωφών, καθώς είχαμε μια καινούρια τουρκοκυπριακή ηγεσία που άρχισε να μας δίνει διάλεξη για το τι έγινε το '40, το '50 ή το '60 αντί να πιάσει το νήμα από το Κραν Μοντανά και να ξεκινήσει ένα διάλογο για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

«Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό των κανόνων του 21ου αιώνα, το Διεθνές Δίκαιο, όχι με πρακτικές του 19ου αιώνα, με παράνομη κατοχή εδαφών, στρατιωτικές βάσεις και «διπλωματία των κανονιοφόρων». Αυτό είναι το παρελθόν και δεν είναι καλό ούτε για την Τουρκία", σημείωσε.

«Τα πλεονεκτήματα από τη λύση του Κυπριακού είναι τόσο εμφανή και γίνονται κάθε μέρα και πιο φανερά που στο τέλος θα βρεθεί λύση. Άλλωστε πρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για να είναι πολιτικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, χαρακτήρισε τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα «πρόκληση» και υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη από τις μνημονιακές δεσμεύσεις να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, μόνο η Κίνα είχε εμφανιστεί με προσφορά.

«Και εγώ ο ίδιος το είχα τονίσει στον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε», σημείωσε. «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, οπότε οι Κινέζοι πήραν το λιμάνι. Μετά από δύο τρία χρόνια όλοι έρχονται και μας λένε γιατί δώσατε το λιμάνι στους Κινέζους. Είναι το τέλειο παράδειγμα του πόσο κοντόφθαλμα ενεργεί ο δυτικός κόσμος», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ