ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Να αποτρέψει η ΕΕ την εργαλειοποίηση προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν

Παναγιωτόπουλος: Να αποτρέψει η ΕΕ την εργαλειοποίηση προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν
Twitter @ Nikos Panagiotopoulos

Την ανάγκη να αποτραπεί η εργαλειοποίηση προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λιουμπλιάνα.

«Είχα την ευκαιρία να καταδείξω τις νέες προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της συνόδου.

«Υπογράμμισα την ανάγκη να ολοκληρώσουμε την εκκένωση όσων μας υπεστήριξαν κατά την παρουσία μας στο Αφγανιστάν, να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και να αποτρέψουμε την ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη» επισήμανε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «είναι απαραίτητη η παροχή συνδρομής της ΕΕ προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ιδίως όσον αφορά στην πρόληψη των προσφυγικών ροών».

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε «την αυξημένη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη συνδρομή των αποστολών της ΕΕ στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, τη Λιβύη και ασφαλώς τα Δυτικά Βαλκάνια».

Κατέδειξε, επίσης, «τη σπουδαιότητα της επιχείρησης IRINI για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο κοινό γεύμα εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ, με συμμετοχή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν-Πιερ Λακρουά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία των τριών Οργανισμών, ενώ τόνισε πως οι τρέχουσες κοινές προκλήσεις απαιτούν την περαιτέρω εμβάθυνση της υπόψη συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για το ΝΑΤΟ, ο κ. αναγιώτοπουλος επεσήμανε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές του μη-αποκλεισμού, δηλαδή της συμμετοχής όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στις επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς και της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ