ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς - Κουρουμπλής: Και από τα προξενεία βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης και γέννησης

Κοτζιάς - Κουρουμπλής: Και από τα προξενεία βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης και γέννησης
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας (φωτογραφία αρχείου)

Το Εθνικό Δημοτολόγιο είναι διαθέσιμο πλέον και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να λύνεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι Έλληνες, η χρονοβόρα διαδικασία χορήγησης βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

Η έναρξη της διασύνδεσης του υπουργείου Εξωτερικών με την κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου είναι το θέμα της συνέντευξης τύπου που παραχωρούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 11.30 π.μ, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο υπουργείων θα δώσει τη δυνατότητα στους απόδημους να μπορούν να πάρουν βεβαιώσεις γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ηλεκτρονικά, σε ελάχιστα λεπτά, από τις Προξενικές Αρχές της χώρας μας.

Το θέμα της διασύνδεσης των δυο υπουργείων για τη χορήγηση βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης είχε αποκαλύψει, πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Μέσω της διασύνδεσης των δύο υπουργείων και της πρόσβασης του ΥΠΕΞ στα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών, οι απόδημοι θα παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις Δημοτολογίου τους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, στην προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους.

Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνει τέλος στις γραπτές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες αναζήτησης μέσω προξενείων των δύο αυτών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι Δήμοι στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει αρχικά, πιλοτική φάση, διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας.

Η Γερμανία επιλέχθηκε με βάση την πληθυσμιακή πυκνότητα των αποδήμων και την ανάγκη να δοκιμαστεί το σύστημα υπό τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση.

Αμέσως μετά και σε ελάχιστο χρόνο, η διασύνδεση θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνική Προξενική Αρχή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

M. Kόκκινος στο CNN Greece: Κάθε προξενείο και ένα ΚΕΠ για τους απόδημους

Έξι Eυρωπαίοι ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Μ. Κόκκινος στο CNN Greece: Δεν θα κλείσουν ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ