ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Καταλύτης το Αφγανιστάν για μία νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ

Σχοινάς: Καταλύτης το Αφγανιστάν για μία νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ
«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε τώρα σε μείζονα κρίση» δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς Johanna Geron, Pool via AP

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για να σφυρηλατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, δηλώνει σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε τώρα σε μείζονα κρίση. Η ΕΕ δεν προκάλεσε αυτή την κατάσταση, εντούτοις καλούμαστε για μια ακόμη φορά να είμαστε μέρος μιας λύσης» δήλωσε στην εφημερίδα Wiener Zeitung ο κ. Σχοινάς, ο οποίος και έχει το συντονισμό των εργασιών της Επιτροπής για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ενώ δεν «βλέπει» να έχει εκδηλωθεί μια προσφυγική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δηλώνει πως θέλει «να αποφύγουμε ένα αντανακλαστικό που θα μας γυρίσει πίσω στην κρίση του 2015 πριν γίνει καν σαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα, με ισχυρότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει τους γείτονες του Αφγανιστάν, ενώ οι πολιτικές των χωρών της ΕΕ συγκλίνουν όλο και περισσότερο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Γι' αυτό θεωρώ πως είναι τώρα η στιγμή για να συμφωνήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, όπως προτείναμε στην Επιτροπή της ΕΕ το Σεπτέμβριο» υπογραμμίζει.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη πως οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς υπάρχει ισχυρή αντίδραση σε μια συμφωνία μεταξύ «των λαϊκιστών στα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς», αλλά βλέπει ένα «παράθυρο» για συμφωνία μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το Μάιο του 2022, μέχρι τις οποίες θα υπάρχει επίσης νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ