ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάρτηση Καλλιάνου για Σεμέδο

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάρτηση Καλλιάνου για Σεμέδο
ΙΝΤΙΜΕ/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Την διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου - για την ανάρτησή του σχετικά με την ανήλικη που κατήγγειλε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού - ζητά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του αναφέρει: «Έχουν περάσει δύο μέρες από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της αρμόδιας Τομεάρχη του, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να τοποθετηθούν για την εμετική ανάρτηση του βουλευτή Καλλιάνου. Δύο μέρες αρνούνται να το πράξουν και σιωπούν.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διαγράψει άμεσα. Αν δεν το πράξει δείχνει στον ελληνικό λαό ότι υιοθετεί μέχρι κεραίας την απαράδεκτη ανάρτηση του βουλευτή. Η χυδαία επίθεση Καλλιάνου δεν αφορά μόνο σε μια ανήλικη που προχώρησε σε μία βαρύτατη καταγγελία, ταυτόχρονα προσβάλει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού».

Κατόπιν της απόφασης της ανακρίτριας να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος για ομαδικό βιασμό Ρούμπεν Σεμέδο, μετά την απολογία του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε ανάρτηση σχολιάζοντας την υπόθεση.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Καλλιάνος στρέφεται εναντίον της 17χρονης καταγγέλλουσας, κατηγορώντας την για ψευδή καταγγελία χαρακτηρίζοντάς την «φιλήδονη» την οποία φίλοι και συγγενείς τη στέλνουν να καταγγείλει βιασμό «για να βγάλει κανένα φράγκο παραπάνω ώστε να αγοράσει το νέο iPhone 13».

Η απάντηση της ΝΔ στον Νάσο Ηλιόπουλο στα περί διαγραφής Καλλιάνου

Ανακοίνωση - απάντηση στη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία:

«Η ανάρτηση του βουλευτή Γιάννη Καλλιάνου ήταν λάθος. Το αναγνώρισε και ο ίδιος γι’ αυτό και την κατέβασε και έκανε, νέα, διευκρινιστική ανάρτηση. Τα στελέχη της ΝΔ δεν συμπεριφέρονται όπως εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η διαφορά μας.

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή έχει πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Επί των ημερών μας ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι του #metoo. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατεύει τα θύματα βιασμού, τα οποία πρέπει να έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων απάνθρωπων εγκλημάτων και οι ένοχοι να τιμωρούνται αυστηρά όπως προβλέπει ο νόμος.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει στο κόμμα μας άλλες απόψεις, απλώς πέφτουν στο κενό και αναδεικνύουν την πολιτική του αδυναμία».

Η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του Γιάννη Καλλιάνου

«Η ΝΔ με την ανακοίνωση της καλύπτει την πρωτοφανή χυδαιότητα του βουλευτή της κ. Καλλιάνου. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Πάει πολύ όμως να διεκδικεί και συγχαρητήρια η ΝΔ για το #metoo. Η προσπάθεια να θαφτεί η υπόθεση του εκλεκτού των Μητσοτάκη - Μενδώνη κ. Λιγνάδη είναι πολύ πρόσφατη για να κάνουν πως την ξεχνούν», σημειώνει σε νεότερη ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξηγήσεις Καλλιάνου μετά τον σάλο

Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο ίδιος ο βουλευτής την απέσυρε για να επανέλθει στο θέμα με νέα ανάρτηση:

«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν στη θέση μου επί της υπόθεσης του ποδοσφαιριστή Σεμέδο, κατόπιν της εις βάρος του καταγγελίας για βιασμό, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Η υπόθεση από την πρώτη στιγμή προσέλαβε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς ο κατηγορούμενος είναι πολύ γνωστό πρόσωπο, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί δηλώσεις των εμπλεκομένων σε αυτή.

Η Δικαιοσύνη και μόνο θα κρίνει για την ενοχή ή αθωότητα κάθε κατηγορουμένου προσώπου. Η Δικαιοσύνη και μόνο θα κρίνει εάν μία βαρύτατη καταγγελία, που εν προκειμένω ήδη οδήγησε σε ποινική δίωξη για κακούργημα, αληθεύει ή όχι.

Η προσωπική μου άποψη –ότι είναι ηθικά απαράδεκτο ορισμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα του εγκλήματος του βιασμού– σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Σεμέδο.

Δεν αναφέρομαι σε αυτά, ούτε υπονοώ τίποτε για οποιοδήποτε από αυτά, είτε πρόκειται για τον κατηγορηθέντα είτε πρόκειται για τη μηνύτρια ή για άλλο πρόσωπο.

Τα θύματα πράξεων βιασμού, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να προστατεύονται από την Πολιτεία και πρέπει να έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων απάνθρωπων εγκλημάτων και να τα καταστέλλει δυναμικά όποτε εμφανίζονται, τιμωρώντας παραδειγματικά τους ενόχους.

Παράλληλα κάθε πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής, γνωρίζοντας ότι η Πολιτεία δύναται, μέσω των αρμοδίων δικαστικών οργάνων, να διακρίνει τους ενόχους από τους αθώους και ότι κανείς αθώος δεν θα καταδικασθεί για αδίκημα που δεν διέπραξε. Σε αυτές τις θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να υπάρχουν αναφέρθηκα, με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, ως πολίτης και ως πολιτικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ