ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου συζητείται η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική για τα κομματικά δάνεια

Την Τετάρτη 13 Απριλίου συζητείται η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική για τα κομματικά δάνεια
EUROKINISSI

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που υπέβαλλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση, ζητούν να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη
δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:

- Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

- Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

- Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

- Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

«Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση για
σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρόταση γίνεται αποδεκτή εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. H απόφαση της Boυλής πρέπει να oρίζει τoν αριθμό των μελών της επιτροπής και να καθορίζει την πρoθεσμία υπoβoλής τoυ σχετικoύ πoρίσματoς. H πρoθεσμία αυτή μπoρεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να παρατείνεται με ειδικές αποφάσεις της Ολομέλειας της Boυλής.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν την πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ