ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στην Έρευνα και Καινοτομία

Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας -  Κύπρου στην Έρευνα και Καινοτομία

Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, υπέγραψαν ο αρμόδιος υφυπουργός και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Σημειώνεται πως οι υπογραφές έγιναν παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Οι δύο πλευρές εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία της Έρευνας και Καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διεύρυνση και εμβάθυνση της διακρατικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας.

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών στους ακόλουθους ενδεικτικούς τομείς προτεραιότητας:

  • Έξυπνες Πόλεις
  • Δημόσια Υγεία
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποστήριξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  • Βιώσιμη Γεωργία – Αγροδιατροφή

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος ενώνοντας τις δυνάμεις τους στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ του Υφυπουργού, κ. Δήμα και του Υφυπουργού, κ. Κόκκινου. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε εκπληκτικά αποτελέσματα».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Με την σημερινή υπογραφή δηλώνουμε την βούλησή μας για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον χώρο έρευνας και καινοτομίας. Συνειδητοποιήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε κρίσιμους τομείς τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Η Κοινή Δήλωση Προθέσεων διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ευρύ πλέγμα συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς αιχμής».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, «Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου αλλά και ευρύτερα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αποτελούν το στερεό υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας όραμα: Ένα αναπτυξιακό μοντέλο με πυρήνες ώθησης την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, που να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη για την παραγωγική οικονομία των δύο χωρών.

Θέτουμε σήμερα τις βάσεις για μία διευρυμένη συνεργασία, την οποία είμαι σίγουρος πως θα αγκαλιάσει και θα αξιοποιήσει στο έπακρον η ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.»

Το Πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο ενός ερευνητικού/ακαδημαϊκού φορέα και μιας επιχείρησης από κάθε χώρα.

Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και την εκκίνηση του Κοινού Προγράμματος, θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα και στις δύο χώρες εντός του επόμενου έτους κοινή, ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων.

Αρμόδιοι φορείς για το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα είναι από Ελληνικής πλευράς, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και από Κυπριακής πλευράς, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ