ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζεται την Τρίτη ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών

Ψηφίζεται την Τρίτη ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το δάσος και όχι το δέντρο είδε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συζήτηση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών, καθώς το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων και της αποδοχής δώρων κρίθηκε περισσότερο σοβαρό σε σχέση με εκείνο της υπογραφής δήλωσης εχεμύθειας.

Παρουσιάζοντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δεοντολογίας και Κανονισμού τις βασικές αρχές του, αποδέχθηκε την πρόταση να μην υπογράφουν οι βουλευτές δήλωση απαγόρευσης χρησιμοποίησης προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων, εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Ήταν ωστόσο, κάθετος σε ότι αφορά το ζήτημα της αποδοχής δώρων και ωφελημάτων αξίας μεγαλύτερης των 200 ευρώ. «Όλοι έχουμε γνώση του πώς μπορεί να υπάρχουν παροχές, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται ως άυλες, είναι όμως απολύτως υλικές ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τίθενται τα θέματα αυτά, ώστε να απονομιμοποιούνται», επεσήμανε με νόημα.

Στη συζήτηση που έγινε, επεσήμανε πως ο Κώδικας Δεοντολογίας αποτελεί επί της ουσίας μια πλατφόρμα αυτοδέσμευσης μέσα στην οποία θα λειτουργούν όσοι εκλέγονται βουλευτές. Φωτογραφίζοντας «ανάρμοστες συμπεριφορές» που έφερε στην επιφάνεια η κρίση των τελευταίων ετών, κατέστησε σαφές πως οι προτάσεις του αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εικόνας του Κοινοβουλίου στην κοινωνία. «Λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, η σχέση του βουλευτή με την κοινωνία είναι σε δοκιμασία και δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι συμπεριφέρονται με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη ή διάθεση ισονομίας», σχολίασε.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της συζήτησης με τους θεσμούς, όπως και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ