ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Φρένο και plan b στην υποχρεωτικότητα – Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο και η διπλή πρεμιέρα

Κυβέρνηση: Φρένο και plan b στην υποχρεωτικότητα – Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο και η διπλή πρεμιέρα
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η κυβέρνηση επίσημα φρενάρει τη συζήτηση για την διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Είναι όμως σαφές ότι διατηρείται στο «κόκκινο» το επίπεδο της επιφυλακής για το αποτύπωμα της επανέναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Η αξιόπιστη μέτρηση του όμως, πάνω στην οποία θα στηριχθεί μια ενδεχόμενη επαναξιολόγηση της στρατηγικής, θα προσφέρεται προς τα τέλη του μήνα.

Η προετοιμασία

«Όχι, δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας», ανέφερε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την Πέμπτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση, απροετοίμαστη, θα παρακολουθεί το χρονόμετρο της πανδημίας να τρέχει. Εναλλακτικές υπάρχουν πάνω στο τραπέζι και φαίνεται ό,τι η επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ανοίξει πιο εντατικά τον κύκλο της εξέτασης τους.
Θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν άτομα από ευάλωτες, ηλικιακά, κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, για τα οποία από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τους, αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Μένει να απαντηθεί το σκέλος των συνεπειών ή κατά άλλους των πιθανών περιορισμών που ενδεχομένως θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Οι εναλλακτικές

Από την άλλη η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και την πρόταση που διακινείται με πυκνή περιοδικότητα στη δημόσια σφαίρα για επέκτασή της υποχρεωτικότητας σε ένστολους και σώματα ασφαλείας. Ο υπουργός, Αναπληρωτής, Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έθιξε ως μείζον το ζήτημα που ανακύπτει στην περίπτωση των ανεμβολίαστων αστυνομικών, αναφορικά με την αξιοπιστία των ελέγχων, υποστηρίζοντας ό,τι υποσκάπτονται.
Ο κ. Πέτσας μάλιστα επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η κατάλληλη κατεύθυνση για την αναζήτηση ομάδων που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης και της επαφής με τους πολίτες. Κάποιες πιθανότητες συγκεντρώνει και η ένταξη στην περίμετρο της υποχρεωτικότητας των εργαζόμενων στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Το «δωράκι» στους μαθητές

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι στραμμένος προς τον εμβολιασμό των ανήλικων μαθητών, προσδοκώντας την αύξηση των ποσοστών κάλυψης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν των 130.000 παιδιών, με την ένταξη των περίπου 3.500 παιδιάτρων στις εμβολιαστικές γραμμές.

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει στα χέρια του εισήγηση για μια επιβράβευση προς τα παιδιά που θα εμβολιαστούν, κατά τα πρότυπα της Κάρτας Ελευθερίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συμπεριληφθεί σε ένα από τα πακέτα των προσεχών ανακοινώσεων.
Όπως έγραφε το CNN Greece ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς γίνεται η επεξεργασία του επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ Όπως περιγράφεται από αρμόδιες πηγές ο απαιτητικός τρόπος συντήρησης των εμβολίων τύπου mRNA που θα χορηγούνται, υπαγορεύει τη δημιουργία μιας σφιχτής εφοδιαστικής αλυσίδας, με την οποία θα συνδεθούν οι παιδίατροι, και θα αποσβαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης-και όχι μόνο- που ενέχονται από ενδεχόμενες χρονοτριβές. Εν αναμονή του προσδιορισμού των τεχνικών λεπτομερειών, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να είναι παρεμφερής με αυτήν που ακολουθείται από τους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς.
Σε αυτήν την προετοιμασία των λίγων εβδομάδων που γίνεται, αναμένεται να αποφασιστεί εάν για αυτήν την παράλληλη εκστρατεία θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα, όπως συμβαίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και τους φαρμακοποιούς. Αυτές οι κατηγορίες λαμβάνουν αποζημίωση 10 ευρώ για το κλείσιμο κάθε ραντεβού, ενώ ακόμη 20 ευρώ είναι η αμοιβή για όσους γιατρούς κάνουν τους εμβολιασμούς στα ιατρεία τους. Το κονδύλι θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Τα ΑΕΙ

Για την κυβέρνηση καταγράφεται με ικανοποίηση ο ρυθμός των εμβολιασμών των φοιτητών αλλά επιζητείται περαιτέρω τόνωσή των ποσοστών τους. Η καταγραφή του υπουργείου Παιδείας, δείχνει ότι οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια βρίσκονται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Σύμφωνα δε με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Άγγελο Συρίγο, σε ορισμένα ΑΕΙ, ο αριθμός των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί φτάνει σε ποσοστά ανοσίας της αγέλης. Όμως παραμένει σε εκκρεμότητα η ανάθεση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.
Ταυτοχρόνως οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες στην έτερη πρεμιέρα της 13ης Σεπτεμβρίου, την ενεργοποίηση δηλαδή του πλέγματος των μέτρων για τη λειτουργία των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς επίσης για την προσέλευση στην εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ