ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κόρινθο ο Μητσοτάκης - Ρελάνς για αποδόμηση του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κόρινθο ο Μητσοτάκης - Ρελάνς για αποδόμηση του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα προεκλογικά… «κάρβουνα» τα οποία η Κουμουνδούρου βλέπει να ανάβουν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, και συνεχίζει εκτός Μεγάρου Μαξίμου την απευθείας επικοινωνία με την κοινωνία.

Αναπόδραστα ο κύκλος των περιοδειών που ανοίγει ο πρωθυπουργός, όπου είναι συμβατό θα περιλαμβάνει και τα τελευταία μέτρα, όμως θα δίνει έμφαση στο συνολικό μπουκέτο των πολιτικών και στο μεταρρυθμιστικό σχεδίου.

Το «σινιάλο»

Σε πρώτο πλάνο φυσικά βρίσκονται και οι επιτόπιες αυτοψίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως συνέβη τη Δευτέρα σε Φάρσαλα και σε Δαμάσι Τυρνάβου. Δυο περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, και το έργο της ταχείας αποκατάσταση τους έχει αναγορευτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε βασικό δείκτη της κυβερνητικής αξιοπιστίας: «Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων».

Ο σύνθετος αλλά και διακριτός χαρακτήρας των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτός που όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, ακυρώνει και τις ερμηνείες περί προεκλογικού σινιάλου. Γι’αυτό και ο πρωθυπουργός νωρίς το μεσημέρι θα μεταβεί στο Στεφάνι Κορινθίας, όπου θα εγκαινιάσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ακόμη μια επένδυση στην πράσινη ενέργεια και συγκεκριμένα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW.

Άλλωστε οι ίδιες πηγές επισήμαιναν προς το CNN Greece ότι οι πράσινες και ψηφιακές πολιτικές, αλλά και το ισχυρό πλέγμα μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε από το βήμα του Βελλίδειου, θα βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη δυο αναπτυξιακές «ενέσεις» που στηρίζονται στο υπερθετικό μομέντουμ που διέρχεται η ελληνική οικονομία.

Έρχονται ανακοινώσεις

Οι δυο «σωματοφύλακες» του πρωθυπουργού, οι υπουργοί επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, με τα μηνύματα που εξέπεμψαν την επαύριο της ΔΕΘ, προϊδέασαν σχετικά. Μιλώντας στο Star, ο κ. Σκέρτσος έδειξε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μόνο ο πρώτος σταθμός διανομής του μερίσματος ανάπτυξης:

«Μέσα στο 22 ανάλογα με την πορεία της οικονομίας η οποία φαίνεται ότι έχει μία εκθετική ανάπτυξη κάθε πρόσθετη μονάδα ανάπτυξης Προσφέρει στα δημόσια ταμεία 30% περισσότερα έσοδα Άρα για κάθε μία μονάδα έχουμε 300 εκατομμύρια επιπλέον έσοδα αυτός ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πιο φιλοαναπτυξιακές φιλολαϊκές πολιτικές».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του, αφενός διατύπωσε την κυβερνητική αυτοπεποίθηση έναντι της ευρωπαϊκής συζήτησης για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης: «Βεβαίως και βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Δεν μας φοβίζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Ο υπουργός Επικρατείας, πρόσθεσε δε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «η επιστροφή σε κάποιους δημοσιονομικούς κανόνες θα γίνει κάποια στιγμή. Θα γίνει με μέτρο έτσι ώστε να μην κλυδωνιστεί τι η οικονομία των κρατών μελών».

Η επιφυλακή

Στην κυβέρνηση πάντως για να προστατεύσουν τα κεκτημένα της οικονομίας αναβαθμίζουν συνεχώς την αυξημένη επιφυλακή για την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας. Εντείνουν την προσπάθεια για ενίσχυση του ρυθμού της εμβολιαστικής εκστρατείας, στην οποία άνοιξε ήδη ο κύκλος της τρίτης, ονομαζόμενης και ως αναμνηστικής δόσης. Η πλατφόρμα όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τίθεται από σήμερα σε λειτουργία. Οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες και στο αποτύπωμα της κινητικότητας που θα φέρει η επαναλειτουργία των σχολείων. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως μιλώντας χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την ένταση που ενδεχομένως προκύψει από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ