ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Δηλώσεις Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

EUMED 9: Δηλώσεις Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής
INTIME

Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής EUMED 9, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που το εν λόγω ζήτημα θα απασχολήσει τη Σύνοδο και εξέφρασε την ελπίδα για παραγωγικές συζητήσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο».

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:

«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφου προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανισταν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα.

Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία».

Εύσημα από Φον ντερ Λάιεν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνεχάρη τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη σωστή κίνηση, τη σωστή στιγμή.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν «όλες οι ευκαιρίες που δίνει η Πράσινη Συμφωνία, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και έτσι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή της Μεσογείου».

Ολόκληρη η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν:

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής EUMED εδώ. Είναι η σωστή κίνηση τη σωστή στιγμή. Διότι όλοι βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βαριά την περιοχή της Μεσογείου και πρέπει να βρούμε λύση και μπορούμε να προσφέρουμε λύση. Η συζήτηση αφορά την αποκατάσταση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Αφορά όμως και την προσαρμογή, για παράδειγμα την προμήθεια περισσότερων πυροσβεστικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιο σημαντικό είναι η μείωση, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Αυτό αφορά η Πράσινη Συμφωνία. Θα συζητήσουμε όλες τις ευκαιρίες που δίνει η Πράσινη Συμφωνία, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και έτσι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή της Μεσογείου».

Ντράγκι: Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από την έναρξη της Συνόδου, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, σε αυτή τη Σύνοδο. Ακόμα και στη σύντομη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό, ήταν μια καλή περίσταση για να εγκαθιδρύσουμε έναν ενισχυμένο τρόπο να εργαζόμαστε από κοινού και να συνεργαζόμαστε», δήλωσε προσερχόμενος στη Σϋνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ