ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική παρενόχληση στο ερευνητικό Nautical Geo

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική παρενόχληση στο ερευνητικό Nautical Geo

Ανακοίνωση αναφορικά με το διάβημα διαμαρτυρίας για την παρενόχληση από την Τουρκία του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες μεταξύ Κρήτης και Κάσου, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).

Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε εκδώσει Navtex για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου με την Τουρκία να προχωράσει σε αντι-NAVTEX, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Στην εν λόγω Navtex αναφέρεται ότι οι κινήσεις της Ελλάδος πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές.

Οι ηγέτες των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έδωσαν την Παρασκευή από την Αθήνα μια ταυτόφωνη απάντηση στις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της EUMED 9.

Στη διακήρυξη της Συνόδου υπογραμμίζεται με σαφήνεια η αντίθεση των εννέα χωρεών της Μεσογείου απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ο σεβασμός της ακεραιότητας της Κύπρου αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με ειρηνικό τρόπο.

Η χθεσινή διακήρυξη του EUMED9προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ