ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Εγκαίνια για τη νέα κλειστή δομή μεταναστών στη Σάμο

Μηταράκης: Εγκαίνια για τη νέα κλειστή δομή μεταναστών στη Σάμο
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Τις εγκαταστάσεις της νέας κλειστής και ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο, που αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων με δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 ατόμων, εγκαινίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Μετανάστευσης, η νέα δομή, περιλαμβάνει σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές, με αναβαθμισμένες συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων αλλά και εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης του διαμένοντος πληθυσμού αλλά και την ορθή υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, βρίσκεται στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Το σύνολο της δομής, περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου.

Επιπλέον, σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ. έκαστος με χωρητικότητα 4 άτομα ανά οικίσκο, 7 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και 2 των 400 τ.μ. έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων ( οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 43 εκ. Και έχει χρηματοδοτηθεί 100% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «παρών» στα εγκαίνια της νέας Δομής, έδωσαν μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME, κα Beate Gminder, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης και ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας MYTILINEOS, κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος.

Μηταράκης: Ανακτάται η χαμένη αξιοπρέπεια ανθρώπων που ζητούν προστασία

«Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς τη κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μια νέα περίοδο, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση –στην πράξη– των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στην πρώτη σύγχρονη, κλειστή / ελεγχόμενη δομή, στη Σάμο. Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες».

«Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό».

«Μια δομή που θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση».

«Και μετατρέπεται έτσι σε προμετωπίδα της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή».

Σήμερα η Σάμος, όπου σε λίγες ημέρες κλείνουμε την παλιά δομή μέσα στο Βαθύ, παραδίδοντας στον Δήμο και τους κατοίκους τον χώρο και ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίησή του, αλλάζει σελίδα. Σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Beate Gminder: Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν μας υπενθυμίζουν ότι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, είναι απαραίτητη τώρα, περισσότερο από ποτέ. Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σημείωσης προόδου όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, όπως δήλωσε σημείωσε η Πρόεδρος Von Der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME, κα Beate Gminder.

«Θα παράσχει στην ΕΕ ένα κοινό λειτουργικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης. Το νέο κέντρο στη Σάμο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης, καθώς υπόσχεται μια καλύτερη, ελεγχόμενη διαχείριση της μετανάστευσης. Και προσβλέπουμε μαζί σας στο άνοιγμα των κέντρων στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Κω και στη Λέρο, στη Χίο και στη Λέσβο», πρόσθεσε.

Μάνος Λογοθέτης: Η δομή της Σάμου θα αποτελέσει πρότυπο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, υπογραμμίζοντας:

«Προσωπικά, αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για πολλούς λόγους, θεσμικούς, πολιτικούς αλλά και προσωπικούς».

«Πρώτον, επειδή ξεκινάει τη λειτουργία της μια νέα σύγχρονη δομή, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Μια δομή ευρωπαϊκή, όχι μόνο επειδή χρηματοδοτήθηκε εξ΄ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και επειδή ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

«Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο για τα ελληνικά δεδομένα. Η δομή της Σάμου θα αποτελέσει πρότυπο και προπομπό, καθώς θα ακολουθήσουν νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, στην Κω και τη Λέρο, και στη συνεχεία στη Χίο και τη Λέσβο».

«Ο τρίτος λόγος είναι προσωπικός. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση γιατί, πέραν των δεσμών που με συνδέουν με το νησί, έζησα και δούλεψα εδώ ως γιατρός και Συντονιστής πεδίου του Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ στο Βαθύ που σε λίγες μέρες κλείνει οριστικά. Και μάλιστα στα χρόνια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, από το 2015 και μετά».

«Η νέα δομή εδώ στη Σάμο, είναι κάτι που περιμέναμε καιρό, ως Σαμιώτες, ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι».

Παναγιώτης Γαρδελίνος: Μία πλήρως αυτόνομη Δομή

Ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης MYTILINEOS, κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος, δήλωσε:

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κατασκευάσουμε μία πλήρως αυτόνομη Δομή για τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Μέσα σε ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, χωρίς ωστόσο εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής».

«Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το όνομα της MYTILINEOSαποτελεί πλέον διεθνώς εγγύηση ποιότητας. Με άρτια τεχνογνωσία, μακρόχρονη εμπειρία και υπευθυνότητα, η MYTILINEOS είναι σήμερα μία κορυφαία διεθνή βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους. Δραστηριοποιείται στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ