ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, 35ωρο και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, 35ωρο και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη
INTIME

Τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθήσει η προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Μίλησε για κατώτατο μισθό 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που «καταργεί το οκτάωρο και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες».

Κατά την ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εταιρία delivery που επιχείρησε να τροποποιήσει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων διανομέων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει απορυθμίσει την αγορά, αλλά υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πηγή αισιοδοξίας η ετοιμότητα και η αντίδραση που υπήρξε από την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η προστασία της εργασίας είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγγειλε τις εξής νομοθετικές παρεμβάσεις:

«· Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

· Καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες

· Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων

· Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας

· Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

· Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

· Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

· Ρυθμίζουμε την τηλεργασία

· Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

· Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας

· Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία

· Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

· Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα

· Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα braingain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές

· Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση

· Τέλος, αναγνωρίζουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ