ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας κατέθεσε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την οικονομία

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας κατέθεσε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την οικονομία
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε χθες ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ξεκινά από μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την οικονομία, την κοινωνία, την εργασία και καταλήγει σε μια εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη», υπογράμμισε την Κυριακή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνοντας δε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ότι «το σχέδιο αυτό είναι απόλυτα κοστολογημένο», ανέφερε ότι «βρίσκεται στην περιοχή των 5 δισ., κάτι λιγότερο από 3% του ΑΕΠ».

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «το σχέδιό μας έρχεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο». «Προτείνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι η αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης –μέτρο το οποίο πήρε και η Ισπανία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», είπε.

«Πολύ κρίσιμο μέτρο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής, όταν το 2018, επί κυβερνητικής του θητείας, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% -κάτι που είχε να γίνει 10 χρόνια στην Ελλάδα- και μάλιστα για τους νέους κατά 27% καθώς κατήργησε τον απαράδεκτο υποκατώτατο», επισήμανε. «Σήμερα υπάρχει ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και είναι ένα μέτρο που παίρνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία και την εξαγγελία Σολτς στη Γερμανία.

Τόνισε ότι «όπως είδαμε να συμβαίνει και το 2018, αυτή η παρέμβαση όχι μόνο δεν θα πλήξει αλλά θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα τονώσει την κατανάλωση, θα στηρίξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και τελικά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, σχολίασε ότι «και σε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγμα γραφής, όταν το 2019 είχε προχωρήσει σε μεγάλη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, με πολύ μεγάλο κούρεμα όχι μόνο προσαυξήσεων αλλά και κεφαλαίου, πράγμα το οποίο έδωσε σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα να ξαναβρούν τα πατήματά τους, να πάρουν σύνταξη, να επανέλθουν σε μια κανονικότητα στη σχέση τους με τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Χρειάζεται μια σαφώς διαφορετική πολιτική και οικονομική πορεία στη χώρα», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για το 5% της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με άλλες πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά».

«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι –και θα είναι- πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, θα διαμορφωθούν και εκείνες οι πολιτικές προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση», τόνισε. «Όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ