ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Το Oruc Reis είχε καταντήσει «πλοίο της γραμμής»

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Το Oruc Reis είχε καταντήσει «πλοίο της γραμμής»
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα άσκησε ο  Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

«Όταν μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά το Oruc Reis είχε καταντήσει "πλοίο της γραμμής" και έβγαινε ο τότε υπουργός του επιτελικού κράτους και έθετε ως "κόκκινη γραμμή» τα έξι μίλια, τότε τι να περιμένουμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η κυβέρνηση δρα στα εθνικά θέματα με λογικές "βλέποντας και κάνοντας". Έκανε λάθος που δεν αξιοποίησε επαρκώς την εκλογή Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγική διαλόγου, ούτε στρατηγική υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων. Άρα είναι αναγκαίο, αυτή την ώρα, να υπάρξει μια εθνική στρατηγική με προοπτική λύσης των διαφορών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει.... Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ