ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος πρώην πρέσβης: Η Γαλάζια Πατρίδα υπονοεί επιθετικότητα και επεκτατισμό

Τούρκος πρώην πρέσβης: Η Γαλάζια Πατρίδα υπονοεί επιθετικότητα και επεκτατισμό
Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πρώην πρέσβης της Τουρκίας, Ουνάλ Τσεβικόζ ASSOCIATED PRESS

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», με τον τρόπο που αυτή ορίζεται στην Τουρκία δημιουργεί μία επιθετική και επεκτατική αντίληψη, υποστήριξε ο διπλωματικός σύμβουλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρώην πρέσβης Ουνάλ Τσεβικόζ.

Ο κ. Τσεβικόζ είναι διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βουλευτής του ίδιου κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο αντιπολιτευόμενο δίκτυο Karar TV, o κ. Τσεβικόζ δήλωσε:

«Όταν δείτε τον ορισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, αυτός είναι στην πραγματικότητα μια έννοια που καλύπτει μια περιοχή πέρα ​​από εκείνη που υφίστανται τα δικαιώματα κυριαρχίας και που προβλέπει με αυτόν τον τρόπο την επέκταση της κυριαρχίας σε μια ευρύτερη περιοχή.

Αν δείτε αυτήν την έκταση των 200 μιλίων που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα ως δική σας περιοχή κυριαρχίας, τότε δημιουργείτε μια επιθετική και επεκτατική υπόνοια».

Ο κ. Τσεβικόζ υποστήριξε ακόμη ότι η ρητορική γύρω από την «Γαλάζια Πατρίδα» αποσκοπεί στην στρατιωτικοποίηση της εξωτερική πολιτικής από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο να την κάνει πιο επιθετική.

Ο Ουνάλ Τσεβικόζ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρεσβευτής της χώρας του στο Μπακού, τη Βαγδάτη και το Λονδίνο. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΝΑΤΟ, συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, ενώ το 2006 γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας στη Βαγδάτη.

«Να πάτε στην Ελλάδα»

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ήλθε από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος κάλεσε τον Ουνάλ Τσεβικόζ να… πολιτευτεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Αν δεν υποστηρίζουμε την Γαλάζια Πατρίδα και τα δικά μας εθνικά σχέδια, δεν θα έχουμε καμία επιτυχία. Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει να συνεχίσουμε την παρουσία μας μας σε κάθε περιοχή όπου έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι “χαλάλ” για αυτή τη χώρα, όσο το γάλα που ήπιαμε από τη μάνα μας. Εάν ο σύμβουλος του προέδρου του CHP λέει ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι επεκτατισμός, τότε σημαίνει ότι εμείς δουλεύουμε μάταια. Θέλω να καλέσω τον κ. Κιλιτσντάρογλου είτε να πετάξει από το κόμμα αυτό το άτομο, είτε αν θέλετε να ασκήσετε πολιτική, αφού υπερασπίζεστε τις θέσεις της Ελλάδας, να πάτε να κάνετε πολιτική στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ