ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Ο κ. Τσίπρας προσεγγίζει τα ζητήματα της παιδείας με λαϊκισμό και ανευθυνότηταυνό

Υπ. Παιδείας: Ο κ. Τσίπρας προσεγγίζει τα ζητήματα της παιδείας με λαϊκισμό και ανευθυνότηταυνό
INTIME

Έντονη ήταν η κυβερνητική αντίδραση για τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία από το βήμα της ΔΕΘ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας επιμένει να προσεγγίζει τα ζητήματα της παιδείας με λαϊκισμό και ανευθυνότητα».

«Ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών. Όταν στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, δεν διορίστηκε ούτε ένας. Ακόμη χειρότερα, όταν ο ίδιος και το κόμμα του καταψήφισαν τους 16.200 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών που έγιναν από την Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

»Ανακοίνωσε ελεύθερη είσοδο στα ΑΕΙ. Αδιαφορώντας για το ότι παιδιά που δεν πληρούν κάποια ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν θα είναι σε θέση να αποφοιτήσουν. Αδιαφορώντας για τα χρόνια που θα χάσουν σε ένα δρόμο χωρίς προοπτική. Αδιαφορώντας για το μέλλον και τη ζωή τους. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να παραπλανήσει νέους ανθρώπους για να υποκλέψει την ψήφο τους.

»Ανακοίνωσε διπλασιασμό της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Όταν το κόμμα του καταψήφισε και πάλι την αύξηση στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων καθώς και την αύξηση συνολικά στην παιδεία κατά 142 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (ήτοι 2,5% αύξηση)», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζει:

«Η παιδεία αλλάζει. Στην πράξη. Αναβαθμίζεται. Θυμίζουμε στον κύριο Τσίπρα: Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, νέα προγράμματα σπουδών, ελευθερία στην επιλογή βιβλίων, βελτιωτική αξιολόγηση, αναβάθμισή του ρόλου των εκπαιδευτικών, σχεδόν διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ, Πανεπιστήμια που έχουν επιτέλους λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών τους.

»Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση θα στήριζε τις αλλαγές που συντελούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και προσφέρουν προοπτική ζωής στα παιδιά μας. Αντί γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος σε παρωχημένες, ιδεοληπτικές αντιλήψεις, δίνει υποσχέσεις γνωρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εμπορεύεται φρούδες ελπίδες. Παραμένει προσκολλημένος σε πρακτικές που αποδοκιμάζει η κοινωνία. Η "Νέα Αρχή" του κυρίου Τσίπρα συνιστά επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την Παιδεία

Για την ανάγκη «νέας αρχής» στην Παιδεία έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παραθέτοντας τη μεταρρύθμιση που έχει σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο, και η οποία συμπεριλαμβάνει την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Στην Παιδεία χρειαζόμαστε μία νέα αρχή, μια τολμηρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μεταρρύθμιση που έχει σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Την καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

  • Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

  • Το διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

  • Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

  • Τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

  • Τη ριζική αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ' Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.

  • Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.

  • Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

  • Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ