ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου που διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία

Μητσοτάκης: Εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου που διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: “Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας”».

«Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021. Και θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, που πιστεύω ότι αποτυπώνει μία κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, την οποία υλοποιούμε με μεθοδικότητα και πιστεύω με αποτελεσματικότητα.

Όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου, αμέσως προχωρήσαμε στην υλοποίηση μιας κεντρικής προεκλογικής μας δέσμευσης, η οποία αφορούσε τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της εξωστρέφειας, της οικονομικής διπλωματίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θυμάμαι ότι όταν συζητούσαμε προεκλογικά τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής επέμενα ιδιαίτερα σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει και μία σημαντική οικονομική διάσταση. Και βήμα - βήμα αυτή την κεντρική πολιτική μας επιλογή την κάνουμε πράξη.

Προφανώς -και σωστά αναγνωρίσατε, κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα- ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί έναν μόνο κρίκο σε μία συνολική αλυσίδα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και λίγα πράγματα θα μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών μόνο του να κάνει αν δεν είχε, παραδείγματος χάρη, την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και τις χρήσεις γης.

Όμως, η ιστορική αλλαγή της εικόνας της χώρας -μία χώρα δυναμική η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση- περνάει, κ. Υπουργέ και κ. Γενικέ Γραμματέα, μέσα από τη δουλειά την οποία έχουμε κάνει.

Περνάει -επιτρέψτε μου απευθυνόμενος, εδώ, πιο ειδικά στους διπλωμάτες μας- και μέσα από μία αλλαγή αντίληψης για το ρόλο της παρουσίας της χώρας μας και στο εξωτερικό. Διότι πια θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν συνίσταται μόνο στην ανάδειξη των βασικών γεωπολιτικών ζητημάτων που ιστορικά απασχολούσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απαιτούν και τη μεταλαμπάδευση μιας νέας αντίληψης, μιας νέας νοοτροπίας στα ίδια τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε το φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχουμε θέσει σε κίνηση να δείξει σε βάθος χρόνου απτά αποτελέσματα. Και νομίζω ότι, ήδη, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Το καλό, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, με τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια είναι ότι αποτελούν πολιτικές οι οποίες είναι από τη φύση τους άκρως μετρήσιμες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ εύκολο να αξιολογήσει κανείς τα αποτελέσματα της πολιτικής κοιτώντας μόνο κάποιους συγκεκριμένους δείκτες.

Και ποιοι είναι οι δείκτες που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν πέρα και πάνω από όλα; Οι εξαγωγές μας. Χαιρετίζω σήμερα την παρουσία πολλών εκπροσώπων των εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα δεδομένα τα οποία παρουσίασε και ο κ. Υφυπουργός.

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας. Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και λιγότερη, ενδεχομένως, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους τομείς οι οποίοι καταδεικνύουν το συνολικό δυναμισμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, την ανθεκτικότητά της κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα. Την ανθεκτικότητά της και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και την διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών να βγουν πέρα και μακριά και πάνω από τα σύνορα της Πατρίδας μας.

Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης που καταδεικνύει την εξωστρέφεια μιας χώρας είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Και εκεί δεν χρειάζεται να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 24 μήνες όσο και στις αποτιμήσεις των επενδυτών οι οποίοι σπεύδουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Αποτιμήσεις οι οποίες ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας και οι οποίες καταδεικνύουν κάτι απλό: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι που καθιστά τη δική σας δουλειά «να πουλήσετε» την Ελλάδα στο εξωτερικό πολύ πιο εύκολη.

Πράγματι, θα έπρεπε να είναι κανείς πολύ κακόπιστος να μην αναγνωρίσει ότι η συνολική εικόνα της χώρας σήμερα ως προς τους επενδυτές του εξωτερικού και τα ξένα κεφάλαια που αναζητούν νέους επενδυτικούς προορισμούς είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα της Ελλάδος όπως την παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Έχουμε, λοιπόν, ακόμα να κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Και χαίρομαι που αυτή η δουλειά έχει την απαραίτητη μεθοδολογική πειθαρχία και αποτυπώνεται στο φυλλάδιο στο οποίο σας έχει διανεμηθεί, που θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, προσδιορίζει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες, βέβαια, στην συνέχεια, θα αξιολογηθούν και για την αποτελεσματικότητα τους.

Αποτελούν, με άλλα λόγια, τον μπούσουλα μιας σύγχρονης, αισιόδοξης, εξωστρεφούς και γεμάτης αυτοπεποίθηση διπλωματίας, η οποία βλέπει τον έξω κόσμο όχι φοβικά, αλλά με αισιοδοξία, βλέπει ευκαιρίες και όχι απειλές. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ και τον Υπουργό ο οποίος συμμετέχει στην συζήτηση μας, διότι και ο ίδιος στήριξε όλη αυτή την πρωτοβουλία μέσα από τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στον Οργανισμό του Υπουργείου, που μας επιτρέπουν πια να κάνουμε πράξη αυτή την πολιτική.

Εξωστρέφεια -και να κλείσω με αυτή την παρατήρηση- σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: «Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας».

Κατ’ εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, είτε οι επιχειρήσεις που εξάγουν είτε οι κλάδοι εκείνοι οι οποίοι είναι υποδοχείς ξένων επενδύσεων, είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οι οποίοι έχουν δυναμική και μπορούν και πατάνε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Μια χώρα, λοιπόν, η οποία πατάει καλά στα πόδια της, η οποία πιστεύει στις δυνατότητές της, μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Να απευθυνθεί, προφανώς, στις παραδοσιακές μας αγορές, τους φίλους συμμάχους μας, όπως είναι παραδείγματος χάρη οι χώρες των Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να στρέψει την ματιά της και σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν πολύ έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο: την Ινδία -αναφερθήκατε σε αυτήν- μια τεράστια αγορά με μια μεγάλη αναδυόμενη μεσαία τάξη που προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και για εξαγωγές αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Κύπρο, στην Ινδία. Αλλά ταυτόχρονα και οι πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική. Η πιο δυναμική ίσως ήπειρος σε ρυθμούς ανάπτυξης, η πιο νέα ήπειρος σε πληθυσμό. Και παρότι η Ελλάδα γειτνιάζει γεωγραφικά με την Αφρική είναι μια ήπειρος η οποία -τολμώ να πω- στο παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ξεκινώντας με κάποιες γενναίες κινήσεις που έχουμε κάνει στο επίπεδο των εμβολίων, ανοίγοντας καινούργιες πρεσβείες στην Αφρική, αξιοποιώντας την ήπια ισχύ μας της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες στην Αφρική. Διότι εξάλλου -και να απευθυνθώ εδώ στον έτερο Υφυπουργό μας αρμόδιο για τα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού- δεν υπάρχει γωνιά της Γης όπου να μην υπάρχει ελληνική παρουσία. Και αυτό φυσικά από μόνο του συνιστά ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους σχεδιαστές αυτής της προσπάθειας. Καλή δύναμη σε όλα τα στελέχη που καλούνται να την υλοποιήσουν, γιατί -όπως σας είπα- η εξωστρέφεια είναι το άλλο όνομα της αλλαγής και της προόδου. Και η αλλαγή, όπως έλεγε αγαπητέ Άδωνι και ο Ηράκλειτος, είναι το μόνο σταθερό στοιχείο της ζωής. Για αυτό και εμείς τολμάμε, αλλάζουμε, νικάμε και προχωράμε.»

Δένδιας: Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα

Το μήνυμα πως το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα, εξέπεμψε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Πρόταγμα της κυβέρνησης, αλλά και απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μιας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα. Στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι και η πλήρης αλλαγή του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε εισαγωγικά ο Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε τους δύο άξονες μεταρρύθμισης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας: «Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο οργανισμό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, νομοθετεί το αυτονόητο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ενσωματώνει στη δομή του υπουργείου την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Ενοποιεί δηλαδή το διπλωματικό έργο. Παράλληλος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το υπουργείο μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την ψηφιοποίηση, ώστε οι υπηρεσίες να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η φυσική παρουσία».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για τη βοήθεια στην υλοποίηση του δεύτερου άξονα. Εστιάζοντας στον δεύτερο άξονα, ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε από την πλήρη αλλαγή του τρόπου παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών. Καταργήσαμε το σοβιετικό μοντέλο του κρατικού μονοπωλίου μεταφράσεως που επετύγχανε συγχρόνως τρεις στόχους: να παρέχει άθλιες υπηρεσίες στον πολίτη, να σωρεύει ζημιές στον προϋπολογισμό του υπουργείου και στο κράτος, και να απασχολούνται μέσα από μια άχρηστη γραφειοκρατική διαδικασία άνω των 30 διοικητικών υπαλλήλων». Επιπροσθέτως, ανέφερε πως ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργεί η νέα, ψηφιοποιημένη διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων και ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα λειτουργεί, σε όλες τις προξενικές αρχές, η διαδικασία απευθείας καταχώρησης του συνόλου των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών, καθώς και ότι τους πρώτους μήνες του 2022 θα λειτουργούν ψηφιοποιημένες όλες οι διαδικασίες των προξενικών υπηρεσιών. Επίσης, εξήγγειλε ότι ακολουθούν, μέσα στον επόμενο χρόνο, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο ζήτημα της Οικονομικής Διπλωματίας. «Γνώμονας για την προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας είναι η αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετηθεί η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων» ανέφερε. Σε αυτό το πρίσμα, επισήμανε πως δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, μια ενιαία δομή, η οποία ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας. Επίσης, σημείωσε πως έχουν τεθεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά το Enterprise Greece, είπε πως το νέο του σχήμα προσανατολίζεται στη λογική του one-stop shop. Όσον αφορά τον ΟΑΕΠ, είπε ότι θα παρέχει προϊόντα ασφάλισης εξαγωγών και εξαγωγικές πιστώσεις με σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε, τον κομβικό ρόλο επιτελούν ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής.

Ειδική μνεία έκανε ο Νίκος Δένδιας στο δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. «Βασική επιδίωξη του ανασχεδιασμού του υπουργείου είναι η αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Προωθούμε την αναδιάρθρωση των Γραφείων αυτών, βάσει χωρών-στόχων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού συνιστά μέγιστη πρόκληση. «Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η δημιουργία μίας ενιαίας πύλης εξωστρέφειας. Με κριτήριο την αποτελεσματική λειτουργία της, αναδιαρθρώθηκε και το σκέλος της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που είχε πάψει να υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Συνιστά ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» εξήγησε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη «στοχευμένη διπλωματία των εμβολίων», αναφέροντας ότι έχουν γίνει ήδη δωρεές σε χώρες όπως: η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Τυνησία, η Κένυα και η Ρουάντα, ενώ ακολουθούν η Γκαμπόν και η Γκάμπια.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καταρτίστηκε, επίσης, το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, επισήμανε. Στο Σχέδιο αυτό ενσωματώνονται οι δράσεις των πρεσβειών και τα επιχειρησιακά σχέδια του Enterprise Greece και του ΟΑΕΠ. Έχουν ενσωματωθεί οι συνέργειες, επίσης, με άλλα υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Εν κατακλείδι, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, βασίζεται σε μια νέα νοοτροπία και σε μια σταθερή στρατηγική και ότι στοχεύει να συμπεριλάβει όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Εκτίμησε μάλιστα πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εξαγωγικής επιχειρηματικότητας και τόνισε ότι η επιτυχία αυτού του στόχου είναι απαραίτητος όρος της οικονομικής μας επιβίωσης.

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά

Το προσωπικό του στοίχημα αλλά και την περηφάνια του για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας, με τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα από την "σύγχρονη, πολυσχιδή" οικονομική διπλωματία, που ενσωματώθηκε στο ΥΠΕΞ και ασκείται κάτω από μια ενιαία αποστολή, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε έναν απολογισμό και έδωσε "τη μεγάλη" όπως είπε "εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας": Παρά την πανδημία, 27 ταξίδια στο εξωτερικό, άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών και σύσφιξη διμερών οικονομικών σχέσεων με δεκάδες χώρες, με έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους. Παράλληλα ανέφερε τον "Στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, προώθηση των ευαίσθητων οικονομικών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στη κατεύθυνση της επωφελούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής τους πορείας. 'Ανοιγμα νέων προοπτικών με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία και Ινδία".

Όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός τη "σημαντικότατη αύξηση εξαγωγών", αφετέρου την "αύξηση ξένων επενδύσεων και προωθητικών δράσεων", καθώς επίσης και τη "θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού".

Ειδικότερα για τις εξαγωγές, ο κ. Φραγκογιάννης είπε, ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν συγκροτημένα στοχευμένες κινήσεις με προτεραιότητες αγορών και τομέων, με αποτέλεσμα το 1ο επτάμηνο του 2021, η συνολική τους αξία να φθάσει τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σημαντικές υπηρεσίες πληροφόρησης, προώθησης και δικτύωσης σε φυσικές/ ψηφιακές/υβριδικές διεθνείς εκθέσεις, του Enterprise Greece, στο σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης, αλλά και στη σημαντική δουλειά που προσφέρουν οι εμπορικοί μας ακόλουθοι ανά τον κόσμο. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί "το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε έναν νέο Οργανισμό με σύγχρονα προϊόντα απαραίτητα για τον Έλληνα εξαγωγέα".

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στις επενδύσεις: "Το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019". Έμφαση έδωσε στο smart and sustainable project της Αστυπάλαιας και στην παγκόσμια απήχηση που αυτό είχε, στην αναβαθμισμένη πλέον εικόνα, όπως είπε, της εξωστρεφούς Ελλάδας. Στο σημείο αυτό παρέθεσε τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την Εικόνα της Ελλάδας, από 10.800 δημοσιεύματα των 50 μεγαλύτερων διεθνούς εμβέλειας μέσων ενημέρωσης: «Υπήρξε σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα μας, καταγράφοντας για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και αρνητικής δημοσιότητας, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Φραγκογιάννης, "σύμφωνα με την μεγάλη πρόσφατη έρευνα 'Attractiveness Survey' της ΕΥ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Το 62% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 75% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".

Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Εξωστρέφεια είναι 'τρόπος σκέψης', να βάζεις τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να ξεπερνάς τον εαυτό σου", επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα, βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά".

Σμυρλής: 458 δράσεις με δυνατότητα εμπλουτισμού τους εντός του έτους

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ι. Σμυρλής, επεσήμανε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί καρπό μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης, που ανοίγει μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομική διπλωματία προς ενίσχυση και του διεθνούς γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.

Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι για το 2021 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας προβλέπει 458 δράσεις, με δυνατότητα επικαιροποίησης και εμπλουτισμού τους κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, οι εν λόγω δράσεις αναπτύσσονται σε γεωγραφικές περιοχές από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Αναφερόμενος στον κλάδο των εξαγωγών, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε την ανοδική πορεία στους παραδοσιακούς τομείς.

Σχετικά με τις επενδύσεις, σημείωσε ότι πλέον των παραδοσιακών κλάδων του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών, η χώρα προσέλκυσε επενδύσεις σε τομείς δυναμικά εξελισσόμενους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έρευνα και η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και των Logistics. Ο κ. Σμυρλής μίλησε επίσης για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στο νευραλγικό πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων, αναφέροντας σχετικά, ότι από τον Ιούλιο του 2019, έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, που οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία 3.335 νέων θέσεων εργασίας προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, με τη χώρα μας να προσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ