ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μηνύματα από τον ΟΗΕ για προσφυγικό, Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Μηνύματα από τον ΟΗΕ για προσφυγικό, Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο
Mary Altaffer / Pool / ASSOCIATED PRESS

Το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στείλει μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα.

Τόνισε ότι η χώρα του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και κατόρθωσε να εξασφαλίσει την εθελοντική επιστροφή 462.000 Σύρων προσφύγων, θυσιάζοντας ζωές δικών της στρατιωτών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτό του πόνου άλλη μία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση».

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον».

«Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα σχετικά με την κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Πρέπει να εγκαταλειφθούν η προσπάθειες να αγνοηθεί η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Ελπίζουμε ότι και τα προβλήματα στο Αιγαίο θα επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου» δήλωσε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση λύσης της «ΤΔΒΚ». Όπως υποστήριξε, «πρέπει να κατοχυρωθεί η κυρίαρχη ισότητα των Τουρκοκυπρίων». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν είναι δίκαιο ένας εκ των ηγετών της νήσου να θεωρείται ισότιμος και να μπορεί να απευθύνεται από το βήμα του ΟΗΕ και μην μπορεί ο άλλος (ο Τουρκοκύπριος).

Ιδιαίτερη, πάντως, βαρύτητα έδωσε στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, ανακοινώνοντας ότι η Εθνοσυνέλευση της χώρας του θα επικυρώσει τον επόμενο μήνα τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η Τουρκία θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα η χώρα του θα έχει διαθέσιμο δικό της εμβόλιο για την Covid-19, το Turkovac –το οποίο, όπως είπε, θα προσφέρει προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τέλος και από το βήμα του ΟΗΕ το σύνθημα που προφέρει σε κάθε ευκαιρία: «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε». Ένα σύνθημα, που χρησιμοποιεί συχνά για να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, δηλώνοντας την αντίθεσή του στο μεταπολεμικό διεθνές σύστημα, το οποίο στηρίζεται στον κυρίαρχο ρόλο των πέντε μόνιμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) του Συμβουλίου Ασφαλείας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ