ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Το κυβερνητικό χαρτί του μεσαίου χώρου

Δημοσκοπήσεις: Το κυβερνητικό χαρτί του μεσαίου χώρου
AP Photo/Giannis Papanikos

Η γαλάζια επικράτηση στον πρωτεύοντα -για τα κομματικά επιτελεία- πολιτικό διαγκωνισμό ή κατά άλλους στην επιχείρηση με κωδικό «μεσαίος χώρος», καθώς και στις επιμέρους αναμετρήσεις όπως εκείνη της ΔΕΘ, μαζί με το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν τη φωτογραφία της στιγμής στο πολιτικό σκηνικό που τίθεται υπό επεξεργασία από το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, τόσο την μεγέθυνση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος στο χώρο του Κέντρου όσο και της προσωπικής διείσδυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ακροατήριο του ιδιου χώρου, που αποτέλεσε την προωθητική εκλογική δύναμη στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα ποσοστό 52% των ερωτηθέντων, που κινούνται ιδεολογικά στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου χαρακτηρίζουν θετικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, υποσκελίζοντας την επίδοση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ανακοινώσεις του οποίου συγκέντρωσαν τις θετικές αξιολογήσεις του 31% από την ίδια δεξαμενή.

Ως διεύρυνση της απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο του Κέντρου αλλά και από τον στόχο να αντλήσει δυνάμεις με την προοδευτική συμμαχία από την συγκοινωνούσα δεξαμενή της κεντροαριστεράς, ερμηνεύονται επίσης από κυβερνητικούς παράγοντες, τα στοιχεία της έρευνας που καταγράφουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τον Αλέξη Τσίπρα και στη μεταξύ τους σύγκριση από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό βρίσκονται στο 53% βρίσκονται στο 53%, ενώ για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο 17%.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Την ίδια στιγμή η ΝΔ υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse από το 34,5% στην πρόθεση ψήφου το 8% αντιστοιχεί σε πολίτες που το 2019 ψήφισαν άλλο κόμμα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις το 3,5%.

Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η αρνητική επίδραση των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και του τελευταίου ανασχηματισμού. Ωστόσο δεν δικαιολογούν κατά τους αναλυτές τους πανηγυρισμούς στα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν αντανακλώνται και στο κλείσιμο της διαφοράς. Είναι κατά την ίδια προσέγγιση ορατή η θετική επίπτωση των εξαγγελιών που έγιναν από το Βελλίδειο.

Οι δύο μετρήσεις της Pulse για τον ΣΚΑΙ και της MRB για το STAR επιβεβαίωσαν το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο κυμαίνεται από 11,5% και 11,2% αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη δημοσκοπήσεις της Alco για το Open που κατέγραψε διαφορά 10,2% και της GPO για τα "Παραπολιτικά" με την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να φτάνει τις 10,5 μονάδες.

Τη μικρή πτώση που κατέγραψε η κυβέρνηση λόγω κυρίως των πυρκαγιών τον Αύγουστο, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί αυξάνοντας τα ποσοστά του, σύμφωνα με τα αποτελέσματατων μετρήσεων. Είναι ενδεικτικό στην δημοσκόπηση της Pulse κέρδισε μόλις μια μονάδα ανεβαίνοντας από το 23% στο 24% και πριν από μερικές ημέρες στην μέτρηση της Alco έχασε 0,3%.

Παράλληλα, περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκριναν αρνητικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ το 12% δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γαλάζια» στελέχη ισχυρίζονται πως οι τοποθετήσεις Κούλογλου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας από τον οποίο δύσκολα θα βγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ