ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Διπλωματία, αλλά και αύξηση αποτρεπτικής ισχύος

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Διπλωματία, αλλά και αύξηση αποτρεπτικής ισχύος
John Thys, Pool via AP

Την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίζει τη διπλωματική προσπάθεια έναντι της Τουρκίας, παράλληλα όμως να φροντίζει για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών της -«και αυτό είναι κάτι που κάνει, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια»-, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στο πλαίσιο της ανάλυσης που έκαναν με την Αυστριακή ομόλογό του, Κλαούντια Τάνερ, αναφορικά με τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, «ασφαλώς το κύριο θέμα ήταν η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

«Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις τής Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Στην ομόλογό του τόνισε ότι «εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά».

«Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται κράτη, στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, και μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε.

«Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Εντούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, αλλά παράλληλα στη διπλωματική προσπάθεια, να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής ανατρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» επισήμανε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και επωφελή» την επίσκεψή του και τη διμερή συνεργασία στο αυστριακό υπουργείο Άμυνας με την «καλή συνάδελφο και καλή φίλη», υπουργό Άμυνας Κλαούντια Τάνερ.

Με αυτή την ευκαιρία, όπως σημείωσε, ενισχύθηκε η ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης των δύο χωρών, με ακόμη πιο απτές αποδείξεις και με την υπογραφή ενός μνημονίου αμυντικής συνεργασίας.

Με την Αυστριακή ομόλογό του, συζήτησαν μία μεγάλη γκάμα θεμάτων αναφορικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και πώς οι δύο χώρες μπορούν να στηρίξουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις και την ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης με συνεργασίες ακόμη περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμη συμμετοχή από κοινού σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Συνολικά, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήλθαμε να συζητήσουμε με φίλους, με μία φίλη χώρα, η οποία, άλλωστε, απέδειξε τα φιλικά αισθήματά της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα. Τόσο κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε, με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρσι, κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορα μας και την ορατή και, θα έλεγα, σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους φρουρούς των συνόρων στον Έβρο» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις τοποθετήσεις μου. Η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε γι αυτό» καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ