ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Νούλαντ για τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και τουρκική προκλητικότητα

Συνάντηση Δένδια-Νούλαντ για τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και τουρκική προκλητικότητα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Mindaugas Kulbis

Για τον επερχόμενο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου συνομίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Πολιτικών υποθέσεων, Βικτόρια Νούλαντ.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ