ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τουρκίας στη Θράκη: Ζητά μειωμένο ωράριο κάθε Παρασκευή στα μειονοτικά σχολεία

Παρέμβαση Τουρκίας στη Θράκη: Ζητά μειωμένο ωράριο κάθε Παρασκευή στα μειονοτικά σχολεία
Φωτογραφία αρχείου από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ ANDREA BONETTI

Θέμα μειονότητας της Θράκης θέτει εκ νέου η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για περιορισμό των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών της «τουρκικής μειονότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αφορμή για την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε η υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση. Η οδηγία ερμηνεύτηκε ότι συμπεριλαμβάνει και την Παρασκευή, ιερή ημέρα μεσημεριανής προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Με ανάρτησή του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές που σπουδάζουν στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους καθηγητές να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στηρίζεται σε σχετική καταγγελία της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», την οποία και αναπαράγει στη δική του ανάρτηση.

Αναφορά και του Ιλχάν Αχμέτ

Ανάλογη παρέμβαση, με κατάθεση σχετικής αναφοράς, έκανε προ ημερών στη Βουλή και ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ.

Στην αναφορά του ο, Ιλχάν Αχμέτ επικαλείται επιστολή μειονοτικών εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. Όπως τονίζουν οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί σε αυτή τους την επιστολή, παραβλέπεται η ύπαρξη ειδικού καθεστώτος επί δεκαετίες, η οποία πιστοποιείται και από έγγραφα που κατά καιρούς έχει αποστείλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/Βάθμια και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις Διευθύνσεις, και σύμφωνα με τα οποία για την ημέρα της Παρασκευής συνεχίζει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς της πρόωρης αποχώρησης πριν από την έναρξη της προσευχής.

Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην ανάκληση της οδηγίας υπ’ αριθμ. πρωτ.: Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να σημειώνεται ρητά ότι η αποχώρηση όλων των δασκάλων και μαθητών των μειονοτικών δημοτικών σχολείων των νομών Ροδόπης και Έβρου μπορεί να γίνεται μισή ώρα πριν την προσευχή της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ