ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες εμβολιάζονται

Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες εμβολιάζονται
ΙΝΤΙΜΕ

Για τον εμβολιασμό των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα τους χορηγείται προσωρινός ΑΜΚΑ για την διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα όπως είπε στον ΑΝΤ1, «θα ισχύει άρση εφαρμογή μέτρων απέλασης για την στιγμή της άφιξης τους σε εμβολιαστικό κέντρο, όχι γενικώς άρση των μέτρων απέλασης τους, εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους

«Στον ενήλικο πληθυσμό προσεγγίζουμε το 71% που έχει εμβολιαστεί, όμως στους άνω των 60 ετών υπάρχουν ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι και αυτό μας προβληματίζει πολύ», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», «στο κομμάτι του γενικού πληθυσμού, που αφορά και τα παιδιά, που έως 11 ετών δεν εμβολιάζονται και στις ηλικίες 12-17 ετών παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού, συνολικά είμαστε στο 60%».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης, όμως είμαστε πάνω από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ», κάνοντας εκ νέου έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν.

Αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και είπε ότι σε κάποιες «θα θέλαμε να είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό, να έχουμε 10 μονάδες παραπάνω», είπε σχετικά με την βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς σε πολλές περιοχές ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της χώρας».

«Είναι λογικό να υπάρχει φόβος και προβληματισμός σε κάποιον για να εμβολιαστεί, το καταλαβαίνω αυτό σε έναν βαθμό και πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια πειθούς, γ΄ αυτό και έχουμε δώσει περισσότερο χώρο σε γιατρούς, επειδή οι άνθρωποι ακούνε καλύτερα τους γιατρούς τους», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας όμως ότι «υπάρχει πυρήνας στην Ελλάδα με αναφορές για συνωμοσιολογία, που είναι μεγαλύτερος από άλλες χώρες».

Για την επέκταση υποχρεωτικότητας

«Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», είπε ο Υπ. Υγείας, λέγοντας ότι το μέτρο απέδωσε, καθώς «από το 80% έχουμε φτάσει κοντά στο 95% στον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Για τα παιδικά πάρτι και την εντεινόμενη ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «όπως έχει επιτύχει το πρωτόκολλο στα σχολεία, επειδή μας προβληματίζουν τα παιδικά πάρτι στα σπίτια, προτείνουμε και συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τα ίδια μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε μια ευαισθησία για τήρηση των ίδιων μέτρων με τα σχολεία και σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών, έξω από αυτά. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με την Επιτροπή των Ειδικών, για να γίνει σύσταση».

Για τους αρνητές και τις μηνύσεις

Σε ότι αφορά τους αρνητές κορωνοϊού και τις μηνύσεις σε βάρος υγειονομικών οκ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «το Υπ. Υγείας θα στηρίξει απόλυτα όσους υγειονομικούς έκαναν το καθήκον τους, χορηγώντας αγωγή ή έκαναν διασωλήνωση σε ασθενείς με κορωνοϊό. Είναι ντροπή την ώρα που ο γιατρός πάει να σώσει μια ζωή, να έχει ένα συγγενή ή έναν δικηγόρο από πάνω του, να του λέει τι να κάνει. Είναι προσβολή για έναν άνθρωπο που τηρεί τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη».

Τέλος, για τους οδοντιάτρους και τις επισκέψεις ασθενών, ο Υπ. Υγείας ανέφερε ότι «δίνεται η δυνατότητα, μέσω της ΚΥΑ που εκδίδεται, να ιεραρχήσει η ίδια η Ομοσπονδία τους τις περιπτώσεις στις οποίες θα απαιτείται να έχει κάνει rapid test ο ασθενής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ