ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά για τη νίκη Σολτς: Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει

Γεννηματά για τη νίκη Σολτς: Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει
ΙΝΤΙΜΕ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά χαιρέτισε την νίκη του SPD και του Όλαφ Σόλτς στις γερμανικές εκλογές.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία του Όλαφ Σολτς αναφέρει:

«Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Άνεμος νέας Αλλαγής πνέει στην Ευρώπη. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στον Όλαφ Σολτς. Σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα για την Γερμανία και την Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τους Γερμανούς συντρόφους μας».

Ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι κατγέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτίωσε τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων.

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων.

Ενώ το κόμμα Η Αριστερά συγκέντρωσε 4,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ